Русия наложи днес в Съвета за сигурност на ООН вето на американски проект на резолюция за удължаване с една година на мандата на международните експерти, разследващи използването на химически оръжия в Сирия, предадоха световните агенции.

Освен Русия против проекта на американска резолюция се обяви и Боливия, а Китай се въздържа.

Мандатът на международните експерти изтича днес. В края на октомври бе представен седмият доклад от експертната мисия, в който отговорността за атаката с използване на зарин в сирийския град Хан Шейхун на 4 април 2017 г. бе приписана на сирийските власти, а атаката с иприт в населения пункт Марат Ум Хош на 16 септември 2016 г. – на терористичната групировка Ислямска държава, припомня ТАСС.
Това е десето руско вето в Съвета за сигурност на резолюция за Сирия от началото на войната там през 2011 г., отбелязва ДПА.
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че Русия е измислила причини да не подкрепя съвместния механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия, защото не е харесала неговите научни заключения, предаде ДПА. Тя обвини Русия, че е „убила“ този механизъм.
„Русия мисли, че съвместният механизъм върши страхотна работа, когато установява, че Ислямска държава е виновна за атаките с химически оръжия, но когато извършител е някои от нейните приятели (на Русия), тогава механизмът изведнъж се превръща в проблем и не техните (руските) приятели са извършили престъплението“, каза Хейли.
Тя каза, че от една седмица се опитвала да се свърже с мисията на Русия в ООН, за да обсъди удължаването на механизма на разследващата мисия, но обажданията били игнорирани, предаде ТАСС.
„По някаква причина телефоните в руското представителство не работеха, ние се опитахме да им позвъним, но тази седмица те бяха прекалено заети, за да говорят с нас. А когато аз се опитах да се обадя на Василий Небензя, постоянния представел на Русия в ООН, по някаква причина се оказа, че той не е на разположение“, каза Хейли.
Днес Небензя опроверга твърденията на Хейли, че Русия е избягвала обсъждането на американската резолюция. Той каза, че Русия е наложила вето на американския проект, тъй като той е предвиждал затвърждаването на механизъм на проверка, в който имало системни недостатъци.
Вчера руският външен министър Сергей Лавров каза, че американската проекторезолюция има за цел да не бъдат правени никакви изменения в механизма, който функционирал неправилно, припомня ТАСС.
Русия също бе предложила версия на резолюция за удължаване на разследванията на химически атаки в Сирия. Преди гласуването на американския текст Небезня оттегли руската проекторезолюция. После обаче по призив на Боливия той я внесе отново за гласуване в Съвета за сигурност, предаде ТАСС. Руската версия обаче също бе отхвърлена, предадоха световните агенции. Руският проект получи четири гласа „за“ (Русия, Боливия, Казахстан и Китай), седем „против“, сред които САЩ, Великобритания, Франция и четири „въздържал се“ (Сенегал, Египет, Етиопия и Япония), уточняват Франс прес и ТАСС.
След отхвърляне на руската проекторезолюция Небезня изрази съжаление от този факт и каза, че онези, които са гласували против, ще понесат пълната отговорност за прекратяване на работата на следствената комисия.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви