Коледните пости започват от 15 ноември. Тяхната продължителност е 40 дни и са вторите по продължителност след Великденските пости. Коледният пост се нарича и Малка Света Четиридесетница.

Постите продължават до Бъдни вечер, когато е и последният ден, в който на трапезата присъстват безмесни и безмлечни ястия. По време на Коледните пости не е разрешено да се ядат продукти от животински произход – мляко, кашкавал, сирене, животинска мазнина, извара и разбира се, месо. Алкохолът също е строго забранен, а изключение прави само червеното вино, което е символ на Христовата кръв. То може да се консумира в умерено количества, с изключение на сряда и петък.

Разрешени храни по време на Коледните пости:
15 – 22 ноември – само растителна храна с олио
23 -29 ноември – рибата е разрешена
30 ноември – 6 декември – рибата е разрешена (Андреев ден – Никулден)
13 декември – разрешава се риба
14 – 19 декември – разрешава се риба
20 – 24 декември – само растителна храна с олио (Игнажден – Бъдни вечер)
25 декември – край на постите

Коледните пости са чудесна причина да пречистите организма си. Ако 40 дни ви се виждат прекалено дълъг период, то можете да постите само първата и последната седмица.

Постите не се изразяват само в ограничение от храна, но и от интимни отношения. Освен това хората, които постят трябва да бъдат смирени и да се въздържат от лоши помисли и думи. Нравственото пречистване върви ръка за ръка с физическото.

Позволени храни по време на пост

Ориз, нахут, леща, кълнове, соеви продукти, боб, ориз, пълнозърнести продукти, жито, растително сирене и кашкавал. Позволени са всички видове семена и ядки, тъй като те са богати на белтъчини и енергия. Орехи, бадеми, фъстъци, тиквено, слънчогледово и ленено семе, както и сусам. Фъстъченото масло и сусамовият тахан също са позволени. Разбира се, консумацията на плодове и зеленчуци е задължителна, за да осигурят на организма необходимите минерали и витамини.

dama.bg

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви