Премиера на книгата „Превод от детски – Как да спасим децата от възрастните и обратно“ на един от най-добрите детски психолози у нас Димитрина Проданова ще бъде представена днес от 18,30ч. в залата на „Хамалогика“ на ул. „Шейново“ № 24.

Всяка глава на книгата започва с истинските истории на клиентите на д-р Проданова. Най-малките са едва на 3-4 годинки. Те най-трудно биват разбрани, защото не могат да изразят с думи посланията си. Мислят едно, а казват друго. Психоложката обаче може да разбере кога едно дете е депресирано само по рисунките му. Например рисунката на къща отразява същността на детето. Ако то е рисувало със силен натиск върху листа или рисунъка му е съвсем слаб, това означава или гняв, или затваряне в себе си. Важни са цветовете, наличието на прозорци, врати, комин, дим от комина.

Кога децата са депресирани, кога проявяват агресия, каква е ролята на майките, бащите, братята и сестрите, бабите и дядовците, какви са детските страхове, как се свиква с детската градина, как децата се адаптират към първи клас, колко вредно или полезно е да гледат телевизия или да стоят на компютъра, как да се справяме с тийнейджърите – това са част от темите, които д-р Проданова разяснява в книгата си.

Проблемите на тийнейджърите са не само заради бушуващите хормони, казва д-р Проданова. Те искат да са харесвани най-вече от приятелите си и родителите трябва да се вслушват в техните проблеми и желания, да разговарят с тях и да им имат доверие.

Книгата „Превод от детски – Как да спасим децата от възрастните и обратно“ е илюстрирана от Данчо Русчев – Джино. По време на представянето тази вечер акварелите му ще бъдат изложени в залата в истинските си размери.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви