В столичния НДК, Литературен клуб „Перото“, се състоя официална церемония за обявяване на победителите в тазгодишното издание на класацията „Новатори в образованието“. Участваха над 50 проекта. Основен организатор е ERP Academy, а неизменната цел е да бъдат представени личностите, проектите и инициативите с най-голям принос към въвеждането на нови обучителни методи, технологични решения, както и добрият пример на истинска отдаденост към учебния процес, които променят представата ни за образование, създават нови възможности за усвояване на знания и правят ученето по-достъпно и стойностно за повече хора.

Една от наградите заслужи бургаският „Хакатон“, първо място в категория „Благотворителност“.  Това е инициатива, в която свои идеи представят хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна и информационните технологии. Нейни организатори са Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Община Бургас, професионални гимназии от града и представители на IT сектора. Тази година бургаският „Хакатон“ имаше две издания – пролетно и есенно. Темите бяха съответно „Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас“ и  „Създаване на софтуерни приложения за Smart City Burgas“.

В София наградата бе връчена на проф. Сотир Сотиров – един от двигателите на процеса за превръщане на Бургас в технологичен град и инкубатор на кадри за този сектор, всячески подпомаган от Община Бургас.

Участниците в класацията „Новатори в образованието 2017“ бяха разделени в пет категории, оценявани от жури, плюс „Награда на публиката“.

Големите победители са Станимира Христова с проекта „Learning English is Fun!“, образователната платформа Daskal.eu, проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в образованието“, СофтУни и Хакатон – Бургас. Наградата на публиката бе безапелационно спечелена от Ангел Ангелов – преподавател по информационни технологии в СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, а специалната награда на Мусала Софт получи проект „Енвижън“.

Успешното позициониране на България като икономика и общество на знанието ще има ключово значение за това, дали страната ни ще е конкурентоспособна в утрешния динамичен свят, в който за броени години всеки регион на света може от изоставащ да се превърне в технологичен лидер, да привлече към себе си инвестиционните потоци и да създава добавена стойност. Класацията „Новатори в образованието“ има амбицията да провокира обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието, която да помогне както на днешните ученици да са по-подготвени и успешни в живота, така и на обществото ни да бъде по-конкурентно и устойчиво.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви