Сдружението на Регионалната занаятчийска камара –  Бургас оправят 5 искания към Община Бургас, свързани с развитието на дейностите им в града ни. Сред тях попадат учредяването и обособяването на училище и улица на занаятите.

От РЗК споделят, че има имат нужда от специално място – занаятчийски комплекс, улица на занаятите, където целогодишно да представят продукцията и да демонстрират уменията си. Според тях Община Бургас би могла да осигури подходящи условия за работа на част на занаятчиите и това място да се превърне в още един атрактивен
туристически обект.

От РЗК искат съдействието на администрацията и за подходящо място за стартиране на занаятчийско училище – място, където да се извършва занаятчийско обучение по теория и практика на определени занаяти. От сдружението са готови да стартират с тази идея, като са набавили оборудване, помощни инструменти и материали.

Занаятчиите настояват и за прецизиране на определи текстове, касаещи условията, реда и таксите на техните дейности. Те визират конкретно допускането на лица, които упражняват занаятчийска дейност, но нямат регистрация в камарата, нито в Агенцията по вписванията – т.н. „хенд мейд артисти“. „В  същността на своята дейност това са занаятчии, които са нелоялна конкуренция на редовните регистрирани такива. Такива „артисти“ са и голяма част от участниците в различни събития, организирани от различни НПО и търговски дружества под покрива на „Флората““, пишат още от РЗК.

Не на последно място занаятчиите считат, че когато се разработва стратегията за туризма в Община Бургас, би трябвало да се има предвид, че част от занаятчийските дейности са такива, съпътстващи и обслужващи туризма. От РЗК били готови да съдействат за обогатяването на тази стратегия.

„Проблемите, по които РЗК-Бургас в продължение на 15 години се опитва да решава понякога с помощта на Община Бургас са жизненоважни за развитието на занаятите и утвърждаването им като успешна икономическа дейност. Без съдействието и помощта на Общински съвет Бургас и общинската администрация, тези проблеми няма как да бъдат решение единствено и само от РЗК“, завършват в заявлението си занаятчиите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви