Туристите са оставили 152,6 млн. лв. в родните хотели за нощувки през септември. Това е ръст от 4,5% спрямо същия месец на 2016 г., сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Оказва се, че само чужденците, които са идвали на почивка в България, са похарчили близо 118 млн. лв.

Средно на отседнал в наш хотел чужд турист през септември се падат по 270 лв, пише „Монитор“. Българите пък сме харчили – по около стотина лв.

Общият брой на туристите, отседнали в хотели у нас за месеца, е бил 797 630. Сънародниците ни, които са спали на хотел, са били 361 хил., а на чужденците – 436 хил. Родните туристи са отсядали предимно за 2,5 нощувки, като основно са почивали в по-нисък клас места за настаняване.

Статистиката показва обаче, че през септември нашенците са плащали и за хотели от по-високия клас 4-5 звезди. Причината, може би в намаленията на цените в края на летния сезон. Традиционно чуждоземците отсядат в скъпите хотели, като най-често прекарват у нас средно по 5,2 нощувки

През септември най-много гости са посрещнали областите Бургас, Варна, София, Добрич и Пловдив. Най-малко посетители пък отчита Перник.

2729 хотели, мотели, къмпинги и хижи са работели през деветия месец на годината. Броят на стаите в тях е 128 хил., а на леглата – 285 хил. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през септември 2017 г., е малко 3,089 млн., или с 0,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките с близо 4 на сто има в хотелите с 4 и 5 звезди.

По думите на туристическия министър Николина Ангелкова петзвездни хотели в страната ни вече са пълни за следващото лято

Според нея нашата страна е предпочитана за почивка, тъй като предлага най-добро съотношение между цена и качеството. Хотелите от високия клас са все по-търсени от туристите, но България не би могла да бъде дестинация за луксозен туризъм, категорична бе тя.

Ангелкова добави, че контролът в туризма трябва да бъде изключително завишен. А за да отговорят на желанията на всички пристигащи, ол инклузив хотелите са започнали да питат гостите си за вкусовите им предпочитания. Целта е да не се стига до ситуации, в които туристите няма какво да си изберат за ядене от блок масите и остават гладни. Към момента обаче подобна практика имало само във високия клас хотели, но техният брой все още бил много малък.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four − one =