Едно Трабантче закъсало на пътя. Край него минал мощен мотор. Шофьорът на колата махал ли махал на моториста, но той само намалил, захилил се ехидно и продължил. След малко Трабантчето било стегнато и продължило да пъпли по пътя. Завалял обаче проливен дъжд. По едно време Трабантчето наближило дърво, а под него бил мотористът, който махал ли махал някой да спре. Шофьорът на картонената кола отворил прозореца и само извикал: „Трабантче, трабантче ама си има таванче“ и продължил по пътя си.

Честване на 60-ата годишнина от производството на първата кола с марката „Трабант“ организира днес Националният клуб на собствениците на картоненото „чудо“ в курортното градче Павел баня. Около 40 притежатели на двутактовите машини са потвърдили участието си в събитието. Очаква се сред паркиралите по улиците „саксонски поршета“ да бъде и атрактивната „лимузина“ на старозагореца Тончо Желязков, която е създадена от цели три машини, събирани чарк по чарк из гаражите на приятели.

От клуба напомнят, че първото трабантче слиза от конвейра на автомобилните заводи „Фау Е Бе Захсенринг аутомобилверке“ (VEB Sachsenring Automobilwerke) в източния германски град Цвикау на 7 ноември 1957 година. Името е избрано чрез конкурс и означава „спътник“. Първият прототип на автомобила, IFA P50 (познат от 1959 г. и като Trabant 500), е пуснат в нулева серия от 50 бройки и разполагал с двигател с едва 18 конски сили. Последната бройка пък е сглобена на 30 април 1991 година. Справка в специализираните сайтове за търговия със стари автомобили показва, че и в момента има интерес към мукавяната кола като цените варират от 11 лв. на части до над 2 500 за запазени екземпляра.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви