Сърбия е арестувала вчера български лекари от Първа градска болница, пристигнали на хуманитарна мисия в Босилеград, за да проведат безплатни прегледи на българите там, съобщи offnews.

Медиците са задържани от здравен инспектор от Ниш, придружаван от 20-тина полицаи, които ги очаквали в Българския културно-информационен център в града. Българите са отведени в полицейското управление и разпитвани, без да са попълнили документи, което не дава възможност да се разбере за какво точно са задържани.

Лекарите са освободени около 17 ч. българско време.

Случаят е сериозно нарушение на официалната българо-сръбска политика на сътрудничество и добросъседство, насочена към създаването на благоприятни предпоставки за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, заяви професор Лозан Митев, председател на Гражданския комитет „Западни покрайни“, цитиран от БТА.

„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е , че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя, става дума за много голяма глоба, обяснява проф. Митев пред БГНЕС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви