Колата на третото хилядолетие

Италианската компания Lamborghini официално представи новия си концептуален модел Terzo Millennio. Целта й е да покаже какво ще представляват автомобилите на третото хилядолетие.

Суперколата е построена в сътрудничество със специалистите от Масачузетския технологичен институт. Тя е оборудвана със системи и технологии, които предстои да бъдат поставени на серийните автомобили на италианския производител.

„Lamborghini Terzo Millennio Concept е електромобил, които показва какво направление ще следва дизайнът на нашата марка. Това е драйвърска машина с ултралека структура. Тя максимално е ориентирана към аеродинамична ефективност”, коментира президентът на компанията Стефано Доменикали.

Съобщава се, че прототипът е оборудван с 4 електрически мотора – по един на всяко колело. Освен футуристичен дизайн Lamborghini Terzo Millennio Concept е получил суперкондензатори и специални блокове за натрупване на енергията. Те са интегрирани в каросерията.

Експертите на компанията и колегите им от Масачузетския технологичен институт са работили не само върху голямата мощност на автомобила, но и върху система за бързо зареждане. Суперколата има и система за рекуперация на кинетичната енергия, както и специални акумулатори с по-дълъг живот.

Техническите характеристики на автомобила не бяха разкрити, но все пак беше съобщено, че по-голямата част от каросерията е направена от карбон. Екипът, направил автомобила, продължава да работи в това направление, като целта е създаването на такъв материал, който да се възстановява сам при малки увреждания. В случая карбонът има микроканали, които се запълват самостоятелно със специално вещество. Това ще позволи на компонентите не само да се възстановяват сами, но и да се износват по-бавно.

Възможно е наистина да бъде така. Но не ни се вярва да стане толкова скоро. Защото всъщност третото хилядолетие вече тече…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви