ГЕРБ скочиха срещу изявленията на социалиста Иво Христов, който защити изявленията на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи, както и че 80% от българите са дебили, които не могат да се подписват.

„ГЕРБ осъжда остро това изявление“, обяви от трибуната Тома Биков. По думите му подобно изказване е унизително за институцията НС. Освен това коментарът на социалиста бил и гавра с паметта на онези българи, които са защитили българските евреи по време на Втората световна война.

„Спасяването на българските евреи е хуманно достижение от европейски мащаб“, сподели Биков. За това от ГЕРБ зоват да не се отказваме от себе си.

Тома Биков поиска червените да излязат с позиция за думите на Иво Христов. Според него левицата трябва да се разграничи от него и дори да го изключи от парламентарната си група. Герберите настояха за оставката му още днес.

Биков обвини червените в шизофренно мълчание. ГЕРБ искат и държавният глава да се разграничи от изказването на Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за държавен глава.

Червеният депутат Иво Христов се извини за думите си. Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези засегнати от едни или други мои непремерени изказвания, заяви той.

Съпартиецът му Драгомир Стойнев обясни, че левицата ще излезе с политическа декларация.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight − eight =