Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв. Това заяви лидерът на ДОСТ в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той посочи, че концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес, но подчерта, че твърдо е против сепаратизма. Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария, каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

На въпрос с какво самосъзнание е, Местан отговори: „Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса“.
Той посочи и че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

На въпрос кой е нарушил правата му, за да иска признаването на отделно малцинство, след като,както само посочи, свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан отговори: „Забравяте, че плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти“.

Гостът посочи още пред Би Ти Ви и че неговите деца, „като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви