Монарси и президенти, политици, големи компании, световни звезди от спорта и шоубизнеса масово крият богатствата си в сметки в офшорни зони. Това разкри мащабно журналистическо разследване върху документи от 2 посреднически фирми и регистри на 19 данъчни убежища. Разследването е дело на световни медии от Консорциума на разследващите журналисти. Нарича се „Досиета от рая“. Няколко европейски медии, сред които „Зюддойче цайтунг“, „Гардиън“ и Би Би Си, едновременно публикуваха извадки от 13.4 милиона файла с общ обем от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 журналисти от 67 държави. Документите се простират до 70 години назад във времето. Основно е разследвана дейността на адвокатската кантора „Апълби“ от Бермудите, която работи с мултинационални компании и магнати.

Според „Зюддойче цайтунг“ става дума за 7 млрд. евро данъци, скрити в офшорки. Поредицата от публикации ще трае 4 седмици.

Те разкриват как милиони лири стерлинги на кралица Елизабет Втора са инвестирани във фонд на Каймановите острови, как приближен на канадския премиер Джъстин Трюдо управлява тръст в същата офшорна зона, разкрива как близки на турския премиер инвестират в Малта. Едно от разкритията за руски инвестиции във „Фейсбук“ и „Туитър“ кореспондира с горещата политическа тема в САЩ – за руско влияние върху президентската кампания в САЩ миналата година чрез социалните мрежи.

Две руски институции, свързани с президента Владимир Путин, са направили значителни инвестиции в „Туитър“ и „Фейсбук“ чрез посредничеството на бизнес съдружник на Джаред Къшнър – зет и съветник на американския държавен глава Доналд Тръмп. Инвестициите в двете технологични компании са направени чрез руския магнат Юрий Милнер, който има дял във фирма, на която Къшнър е съсобственик. Наскоро „Фейсбук“ и „Туитър“ свидетелстваха пред американския Конгрес в разследването за руската намеса в изборите миналата година. Те не са били наясно, че финансирането на инвестициите идва от държавната руска банка ВТБ и от петролната компания „Газпром“, твърди Милнер. Говорител на Къшнър е отказал коментар, пише в.Сега.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × five =