Футболисти и служители на „Нефтохимик” изразиха готовност да убедят по /не/традиционен начин общинските съветници в необходимостта да подкрепят футболния клуб.

На 28 ноември, когато трябва да се проведе сесията на ОбС, близо 600 души ще се съберат пред сградата, където се провеждат заседанията на местния парламент. Целта е всички те, с присъствието си, да подкрепят тези от съветниците, които са „за” запазване на „Нефтохимик” и да убедят останалите, че клубът трябва да продължи да съществува и да развива дейност.

Решението бе изразено на среща, инициирана от служителите на ПФК „Нефтохимик” във връзка с несигурната обстановка, финансовото изнемогване и неясното бъдеще на клуба. Поканата беше адресирана до председателя на ОбС Костантин Луков, Комисията по спорт и всички председатели на партии в местния парламент. За съжаление в голямата зала на община Бургас дойдоха обидно малко представители на местната власт. Това бяха общинските съветници Калчо Белов от ГЕРБ, Николай Иванов от ГЕРБ и Ивайло Вагнещайн от НФСБ-СЕК. На срещата присъства и другият собственик на „Нефтохимик” Павел Бошнаков.

40 служители на клуба, включително треньорските щабове на представителния отбор и детско-юношеската школа, целият мъжки отбор и административните служители поискаха да разберат каква е визията на Общинския съвет за развитието на „Нефтохимик”. Те изразиха своите страхове, че ако не бъдат взети бързи мерки, най-късно до февруари клубът ще закрие дейността си. Заплатите на треньори и персонал се бавят, а „Нефтохимик” се нуждае от поне 200 хил. лв. „Шейховете” се надяват средствата да им бъдат отпуснати от общинския бюджет, тъй като Община Бургас е собственик на повече от половината от акциите на дружеството. Цялата школа с 350 деца оцелява благодарение помощта на бизнесмена Павел Бошнаков.

„Нефтохимик” е притиснат и от наемите, които заплаща за ползването на терените. Затова клубът иска да школата да бъде освободена от таксите за наем на спортните съоръжения.

Освен това все по-трудно се покриват задълженията към НАП

Присъстващите общински съветници изразиха своята подкрепа за „Нефтохимик”. Задочно „за” казаха още Шерефет Мехмед, Стоян Колев и Константин Луков. Председателят на спортната комисия Калчо Белов изрази готовност да внесе предложение до Общинския свет за отпускане на 200 000 лв. от бюджета за следващата година, което евентуално ще се случи през февруари 2018 г..

„Само с желание нищо не става. Няма време да чакаме. Ние не сме еднодневки. Няма воля, не механизъм. Нашите управници не правят нищо за професионалния спорт. За масовия – шапка им свалям. Всичко това е обидно за нас”, беше посланието към ОбС Николай Кръстев

Своите притеснения изрази и Павел Бошнаков, който винаги в критични моменти е вадил пари за „шейховете”.

„Сумата за „Нефтохимик” я надвиших три пъти. Дадох много пари като частно лице, дори и данък дарение плащам. Не съм толкова мощна фирма, за да издържам сам футболен клуб. Договора си ще го изпълня на сто процента, до края на годината ще платя и екипировката. Съжалявам за ситуацията. Без база не можем да вървим напред. Няма бъдеще. Огромни средства отидоха за наеми и данъци, за заплатите сумата е малка. Ще търся помощ от мои партньори. Община Бургас може би трябва да осигури база. Съжалявам, че не получавате заплати, но не мога да си го позволя”, бе откровен Павел Бошнаков.

От своя страна общинските съветници поеха инициативата да се търсят средства от големия бургаски бизнес.

Според Вагенщайн трябва да бъде изградена правилна и разумна стратегия за „Нефтохимик”. „Големият проблем е, че клубът няма свой дом. Стадион „Лазур” трябва да бъде откупен от общината. Задължително е Бургас а има силен футболен клуб”, каза той.

Неяснотата за бъдещето на „Нефтохимик” остава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seventeen + 12 =