Централният съвет на ДПС излиза с решение за твърд курс за прогонване на националистите от управлението. Това стана ясно на брифинг на партията в почивката на заседанието на Централния съвет на ДПС, което продължава и в момента.

Коалицията е вредна за страната, защото създава условия за разрушаване единството на нацията, тя е удар върху европейското лице на страната и слага петно върху председателството, обобщи направения анализ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му коалиционното управление представлява легитимация на расистки и фашистки елементи, а направеният анализ на резултатите от проведените предсрочни парламентарни избори показва, според ДПС, че не се налага участието на националистите във властта.

Затова и Централният съвет на ДПС възлага на всички структури на движението – от представителите в местната власт до депутатите и евродепутатите „действия към отстраняване на националистите от властта“ и „политика на демонтаж на коалицията с националистическите партии“.

В това число, по думите на Карадайъ: „Да използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството.“

В този смисъл Мустафа Карадайъ потвърди, че ДПС най-вероятно ще подкрепи един вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов, какъвто БСП обяви миналата седмица. Още вчера депутатът от ДПС Йордан Цонев даде такава заявка.

Мустафа Карадайъ коментира още, че националистите в управлението представляват „шамар върху демократичното лице на България“ и ДПС са длъжни да защитят демокрацията и европейските ценности в името на всички български граждани.

„Демокрацията е заплашена. Омразата в действие и агресията са на власт“, заяви Мустафа Карадайъ.

По въпроса за цялата коалиция той коментира, че на практика се вижда, че ГЕРБ подражават на националистите. „Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но те загробват държавата“, категорично заяви Карадайъ. По думите му ГЕРБ налагат своите двойни стандарти за морал и в политиката.

„Преформатирането е задължително и неизбежно“, отсече Мустафа Карадайъ, допълвайки, че не е задължително, но това може да стане и с предсрочни избори.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × one =