Символите, чието значение не подозирате

Знаците и символите, които ежедневно срещаме, са пуснали дълбоки корени в съзнанието ни и често не се и замисляме откъде идват. Ето 12 знака, практически – 12 симола, и техния истински смисъл, за който не сме и подозирали.

Знаците на картите
Картите за игра идват в Европа от Китай. Твърди се, че те са стилизирани изображения: пиката на меч, купата на чаша, карото на монета, а спатията на жезъл.

Според друга теория картите символизират различни социални класи в Китай: купите изобразяват духовниците, карото – търговците, пиката – военните, а спатията – благородниците.

Череп и кости
Черепът символизира не само смъртта, но и вечния живот и прераждането. Ето защо този знак в Европа можете да видите на портите на гробищата. Пиратския символ не е свързан с тази теория.

Между другото, твърди се, че пиратите не са имали флагове. „Веселият Роджър“ популяризиран от Робърт Стивънсън в книгата му „Островът на съкровищата“.

Трикветра
Този символ има древна история. Бил е използван от келтите и скандинавците основно като декоративен елемент. През бронзовата епоха в Европа с него се е обозначавала позицията на слънцето в небето – изгрев, обед и залез. Чрез него са се отбелязвали и фазите на луната.

Знаците на дистанционното
Не е ясно кой е въвел тези знаци. Твърди се, че знакът „стоп“ е изобразен с квадрат, защото тази фигура има стабилна форма и изразява категоричност, а триъгълникът, който познаваме като „play”символизира движение.

Знакът за пауза пък произхождал от музикален знак, който служи за обозначаване на кратка пауза.

Ихтис
Много хора познават символа, но може би не с това название. „Христовата риба“ е знакът на ранните християни, като е общ за цялата религия. Преди много години, когато християните са били подложени на преследване и избиване от страна на римляните, те често използвали ихтис като таен символ, помагащ да се разпознават помежду си.

Предполага се, че когато двама души се срещали за първи път, единият рисувал едната дъга на символа, а ако и другият бил християнин, той довършвал знака, дорисувайки втората дъга. Днес можете да срещнете знакът навсякъде, дори като лепенки по автомобилите, като противно на очакванията такава употреба е напълно оправдана.

Червения кръст
Вероятно свързвате знакът на Международния червен кръст със знамето на Швейцария. Това е така, защото идеята за основаването на организацията е родена именно в Швейцария.

Оказало се обаче, че символът не е универсален, тъй като мюсюлманските страни го свързвали със символите на християнството. Така се родил и знакът на червения полумесец.

Знакът на фризьорските салони
Този символ, който напомня на бонбон в бяло, червено и синьо, може да бъде видян във фризьорски салони в Европа, Америка и някои азиатски страни.

В миналото фризьорите са извършвали и някои медицински услуги – обработки на рани и вадене на зъби. Така че червеният и белият цвят са символите на кръвта и белите превръзки. Любителите на тайнственото значение на знаците мълчат.

Звездата на живота
Звездата на живота е емблемата на спешната медицинска служба в САЩ, по-късно се разпространява и в други страни.

Всеки от шестте лъча на звездата символизират една от функциите на спешната помощ – откриване, уведомяване, отговор, помощ на място, помощ в линейката, транспорт до болницата.

В центъра е символът на Асклепий, който в древногръцката митология е бог-лечител.

Фенерът Джак
Според ирландска легенда, ковачът Джак сключил сделка с дявола. След смъртта му душата му не намерила място нито в рая, нито в ада. Духът на Джак се скитал по земята, а хората осветявали пътя му с фенери, изработени от… ряпа.

Да, в миналото фенерите се правили от репи, които по-късно отстъпили на тиквите.

Келтите пък имали традиция да оставят подобен фенер на прозорците си, за да могат изгубените души да намерят път към чистилището.

Олимпийски пръстени
Смята се, че цветовете на олимпийските пръстени символизират пет континента: жълто – Азия, червено – Америка, черно – Африка, синьо и зелено – Австралия и Европа.

Според друга теория петте цвята и белия фон са така подбрани, че могат да бъдат съставни на флаговете на всички страни по света.

Символът Хамса 

Символът Хамса също е популярен като Ръката на Фатима или ръката на Мириам
Това е символ, който се среща в различни култури в Средния Изток и северните части на Африка (най-вече в културите, повлияни от Юдаизма и Исляма).

За първи път Символът Хамса или Ръката на Фатима се среща в цивилизацията на финикийците – около 1550-300 г. Пр. Хр. С тази ръка финикийците изобразявали своята богиня Танит. Финикийците използвали символа като начин за предпазване от злите сили.

Обърнат кръст
Този символ се смята за мощен антихристиянски знак, въпреки че има друга страна – легенда разказва, че апостол Петър е трябвало да бъде разпънат на кръст като Иисус. Той обаче казал, че не е достоен да умре по същия начин и иска да бъде разпънат с главата надолу.

Така обърнатият кръст се възприема и като един от символите на смирение и търпение, така че не се изненадвайте, ако го видите като част от интериора в християнски храмове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви