Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че когато бил директор на Военномедицинска академия (ВМА), настоящият здравен министър проф. Николай Петров е възложил две обществени поръчки на обща стойност около 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете, съобщава Би Ти Ви.

Според разследване на телевизията, при сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът. Тъй като консорциумът, на който е възложена – „Ортопедие-Инвекс“, няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1.2 млн. лв.

Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма „Ортобедие.Бг“. Тя е регистрирана на същия адрес, където се помещава и фирма, на която собственик до 2014 г. е дъщерята на проф. Петров – Руслана. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.

За първата поръчка се разбира от одит на ВМА. В него се казва, че има слабости при осъществяването на контрола върху обществените поръчки. Както и, че „индикатори за свързани лица и конфликт на интереси“. Военната прокуратура обаче е отказала да образува досъдебно производство, съобщава Би Ти Ви.

В писмени отговори на въпроси на телевизията здравният министър проф. Николай Петров обяснява, че основен критерий за възлагането на обществени поръчки е най-ниската цена. За липсата на регистрация по БУЛСТАТ той пише: „Служители следят дали са представени необходимите документи. И чак тогава се стига до подписване на договор“. На въпрос за това, че мъжът, който представлява фирмите, е баща на детето на дъщеря му, той отговаря: „Няма нищо незаконно. В професионалната си дейност спазвам стриктно закона“.

От Министерския съвет отговарят на Би Ти Ви, че се запознават с одита във ВМА, едва когато той е публикуван на сайта на здравното министерство. В отговора има и коментар на премиера Бойко Борисов: „Моралът е въпрос на личен избор“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × one =