Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария поема властта в автономната област Каталуния. Това бе обявено в официално съобщение на правителството, след като бе взето окончателно решение за отнемане на функциите на властите в областта.

Това става само ден, след като каталунският парламент с крехко мнозинство и само 2 гласа (70 от 135) над необходимото обяви едностранно независимост от Испания.

Мерките на испанското правителство за „възстановяването на законността“ в автономната област вече се задействани. По-рано бяха отстранени от длъжност началниците на регионалната полиция, още вчера каталунският премиер Карлес Пучдемон и цялото му правителство, а местният парламент бе разпуснат.
Сорая Саенс де Сантамария временно поема функциите на Карлес Пучдемон, а всички министри в испанското правителство се заемат със съответните си ресори и в Каталуния.

Извънредните мерки трябва да действат поне до 21 декември, за когато вече са насрочени избори в Каталуния от страна на правителството в Мадрид.

КРОСС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви