Ekaterina Kaprova

Знаете ли какъв е проблемът на една ограда? Това, че през нея се вижда. В нашия случай може не само да се вижда, но и да се преминава през нея, под нея, над нея. И не само че може, но и го правят. И не само го правят, но и някой печели от това.  А пък от другата страна се виждат пътечките, по които водят нежеланите в Турция афганистанци, иракчани, и каквито се сетиш още.

Българинът непрекъснато се опитва да угоди на някой и това се превръща в драма на всички нива в управлението ни. Когато влязохме в Европейския съюз премахнахме оградите, защото светът стана едно село. Да, обаче нашето се оказа разградено и комшиите взеха да прескачат, обаче не за да краднат някоя кокошка, а за да стигнат до града. Образно казано, разбирайте Германия, Франция и т.н. И още по-лошото е, че става въпрос не точно за нашите комшии, а за комшии на нашите комшии. Тези, които хич никой не ги иска в селото. Защото…. Ами  ясно е защо.

И се наложи пак да вдигаме ограда, защото в града изпищяха, че не им харесва дето пускаме точно тези агресивни, крадливи, неграмотни,  екстремисти, които им развалят въздуха. И даже дадоха малко пари за оградата. И ние започнахме отново да я строим. Строихме  я, строихме  я,  пък тя все недостроена, все като рибарска мрежа надупчена, недостатъчно висока, недостатъчно дебела, даже недостатъчно дълбока. Обаче безбожно скъпа. 200 млн. лв. за 234 км. тел. Някъде на два реда. Грубо – по почти 1 млн. за километър.

Сега малко цифри. Реших да проверя колко струва тая ограда в магазина. Ами – най-много 4 хил.лв. за километър. Сложи бодливата тел, колчета, фундаменти, крепежни елементи, каквото и да правиш, с труда, да излезе, да излезе – 10 хил.лв. да излезе. На два реда да е – 20 хиляди да е. 30 да е . Както и да смятам до милион не мога да ги докарам.  Не мога обаче да сметна комисионните на посредниците. Сигурно там е заровена котката.

Както и да е. За 1 млн. на километър можеше поне да е сигурна тази ограда. А то- мигрантите си носели стълбичка и си минавали. Както се влиза през балкона като крадеш луканки. Напоследък около Малко Търново пък може да се минава и под оградата. След последните дъждове там се отвори място и слон да мине. Отдолу. И се вижда как колчечата просто са бучнати в дупка в пръста, в която са сипнали и малко бетон.

Ама по оградата имало и камери. Да де, ама нямало ток до тях. На един граничар се падал район от около 4 километра да пази. Вече не ми се смята колко пъти може да се пресече оградата докато войникът е в другия край на района си.

А камионите с мигрантите си пътуват без проблеми от Малко Търново до София и от там към заветната Германия. Защото и бежанците не искат да остават тук.  Само си плащат на когото трябва, за да преминат транзит между южната и северната ни граница.

И изводите са на лице- няколко човека станаха много богати покрай тази ограда. И им се услади, защото все не я довършват, че да не секнат парите. Дали с оставката на един-двама министри нещата ще се оправят. Мисля, че няма. По-ще помогне някой, ако се намери независим, да направи ревизия и да види кое колко е струвало, от къде е купувано, как е направено, кой взима пари от мигрантите по границата, къде се отчита, защо аджеба през тази така скъпа ограда се минава като през завеса и кой е отговорен. Обаче мога да сложа бас, че такъв орган или човек, или организация, партия каквото и да е   – няма да се намери. И така ще си остане – кучетата в парламента ще си лаят, а керванът през оградата ще си върви.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви