Ако това предложение за намаляването на болничните остане като финално, синдикатите ще гласуват против бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. Това каза в предаването лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Проектът за догодина предвижда работодателят да плаща по-малко за първите три дни от болничния – ще се дават 50%, а не 70% от възнаграждението.

„Това е абсурд. Заради презумпцията, че някой нещо прави, ние обвиняваме всички хора, които работят”, подчерта Манолов.

„Тогава нека на министрите да предложим да не им се плащат заплати, защото предполагаме, че са корумпирани”, коментира и икономистът проф. Боян Дуранкев.

Според Манолов на въпроса с болничните трябва да се намери организационно решение. „Един отпуска правата, друг ги плаща, а по средата трябва да застане контролът”, каза лидерът на „Подкрепа”. Той допусна дори варианта лекарите да се следят.

„Чувал съм Борисов да се шегува, че щял някого да накичи с мероприятия. Ако трябва да накичи с мероприятия всички лекари, които пишат болнични”, отбеляза Манолов.

По думите на проф. Дуранкев за болния е безразлично кой плаща. „В другите европейски страни добрите практики са за плащане на болничните 100%, за да стоят вкъщи, да се излекуват, а не да ходят с грип да заразяват на работа останалите колеги. Има и безплатни лекарства, плаща се само такса обслужване”, посочи той.

„Ако това не се направи в България, а се премине към презумпцията за виновност на болния, аз ще предложа и на моите деца да напуснат тази страна и да се откажат от българско гражданство”, категоричен беше професорът.

„Премиерът най-накрая е наясно, че ако не направим решителни стъпки в политиката по доходите, не ни чака нищо хубаво в ЕС”, каза Манолов по повод призива на Бойко Борисов бизнесът да дава по-високи заплати, за да не бягат българите в чужбина.

По думите на лидера на „Подкрепа” Европа си е поставила за цел да пребори неравенствата между Източна и Западна Европа и това минава през конвергенция на доходите.

„За съжаление, и догодина се предвижда умерен темп на растеж от около 4%, което не ни дава шансове за нещо повече. Ако искаме да решим проблемите на България, ни трябват 10 пъти по-големи приходи, отколкото в момента, за следващите 10 г.”, каза проф. Дуранкев.

Според него увеличението на минималните доходи е просто задължително, иначе младите напускат България.

Тази година има инфлация за обикновения човек, цените са с тенденция да растат, каза той, като даде пример с жилищата, маслото и млечните продукти.

„В държавата вече не произвеждаме нищо свястно, а това, което произвеждаме, се разпределя по нечестен начин. България е може би страната с най-висока степен на неравенство”, посочи Димитър Манолов.

„Имаме около 2% свръхбогати, които могат да си купят жилище в Швейцария или да си застроят морския бряг”, заяви проф. Боян Дуранкев, според когото това показва, че сме силно корумпирана страна. По думите му страни като Словакия, Словения и Полша са получили прилив на инвестиции, най-вече от Германия, а ние сме в периферията.

бТВ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви