За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция по проекта „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“ ще се търси европейско финансиране, съобщи правителствената пресслужба, като се позова на резултатите от срещата на министър- председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел, в рамките на провеждащия се там Европейски съвет.

Според премиера Борисов, подписаният в Кавала в началото на септември проект е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

1 КОМЕНТАР

  1. Тоя прословут „интерконектор“ – за него натискат силно САЩ, но излиза от устата на нашите слуги… Та, целта му е връзка с Гърция, т.е. с Александруполи, къде САЩ искат да правят терминал за втечнен газ и да го продават доста по-скъпо на Булгаристан. Затова беше и е преченето на „Южен поток“. Който не вярва – примрът с Литва, която купува 100% по-скъп, но американски газ! Затова е и натискът за жп линията Александруполи-Свиленград-Русе! Някой да не мисли, че е за някакви си пътници или китайски стоки? Неее… Пак за американски горива е!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви