Петима са граничните полицаи, които през м. май създали група за рекет на ГКПП-М.Търново, заяви на пресконференция в Бургас говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова. Петимата са митнически инспектори, като единият е началник на митническия пункт. Преди малко повече от час срещу тях е повдигнато обвинение за рекет на преминаващи леки и тежкотоварни автомобили през границата. Има безспорни доказателства за действието на групата, включително и СРС-та, уточни говорителят.

Припомняме, че вчера 7 ч. границата беше затворена заради акция на спецчегнетата. Цялата смяна от 20 души е била арестувана, стана ясно на пресконференцията.

Четирима от групата са освободени срещу парична гаранция от 2 000 лв., а техният началник е на свобода срещу 3 х. лв. Направени са 32 претърсвания на пункта, жилища, коли, офиси на митничарите. Иззети са общо 10 000 лв., за които трябва да се докаже, че са пари от рушвети. Сумите, които граничните са искали, са били дребни, но Арнаудова не пожела да конкретизира по колко са искали от шофьорите. Румяна Арнаудова отрече разпространената от национални медии информация, че заради арестите обслужването е ставало от полски граничари: „На територията на пункта не е имало чужди граждани. Създадена е предварителна организация, така че максимално кратко време да е затворен този пункт“ /бел. ред – ГКПП-М.Търново беше затворен 7 часа и предизвика недоволство у шофьорите, като голяма част от тях се принудиха да се върнат обратно и поради липсата на информация за продължителността на акцията/.

Ако бъде доказана вината на граничните полицаи, ги грози затвор до 6 години.

На пресконференцията тя даде още малко подробности за наркогрупата, заради която Бургас и Поморие бяха блокирани преди два дни от спецченгета. Очаквайте подробности по темата.

Като централна тема Арнаудова подхвана незаконното финансиране на партия ДОСТ, за което може да прочетете тук. Тя не пожела да коментира изявлението на партията до медиите, в която се отрича ДОСТ да има отношение с фондация „Асоциация Бату платформ“, като дори бяха изпратени и фактури.

Друга засегната тема беше незаконният приют в ямболското село Маломир. Стана ясно, че земеделецът, който е направил приюта в кравефермата си е подведене за данъчно престъпление и ако се докаже за това вината му, може да лежи в затвора до 6 год. , а за проявата на жестокост над кучетата присъдата е до 3 год. затвор и глоба от 3 до 5 хил. лв.

1 КОМЕНТАР

  1. Итая фръцла дошла в Бургас, че да се похвали за джобните на митничарите. Петима по два бона, отарашили им джобове, коли и къщи. А у тая в чантата й дали няма да има поне хилядарка? То като ги има , що ли са й. като я гледам кво гнездо е главата й

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви