Общинският съветник и легенда в българските щанги Антон Коджабашев се закани да сезира Световната антидопингова агенция. Причината е отговорът на директора на СУ „Юрий Гагарин”, който твърди, че няма нарушение при назначаването на работа на Георги Марков в бургаското спортно училище, научи BurgasNews.

„Този човек има наложена забрана от световната федерация да се занимава с вдигане на тежести. Тя е доживотна след като два пъти бе уличен в употреба на забранени стимуланти. На европейското не го допускат в залата за загряване, именно защото има доживотно наказание, а тук му се позволява да нарушава тази забрана. Първо ще се запозная с отговора от спортното училище и с приложените документи. Ако трябва ще сезирам Световната антидопингова агенция”, се закани Коджабашев, който пусна жалба до ред институции за нарушението.

Той припомни, че през декември 2014 г. правителството прие нова Наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност, като основен документ на страната в борбата с допинга. С Наредбата е разширен обхватът от деяния, които представляват нарушения на антидопинговите правила, като в тях се включват и т. нар. „забранени връзки“ на спортист или друго лице със спортно-технически лица, които вече изтърпяват наказания за допингови нарушения. Наредбата за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност се прилага единствено за лицензираните спортни организации и спортистите, които са картотекирани към лицензираните спортни организации.

Отговорът на директора в оставка на СУ „Юрий Гагарин” Георги Георгиев, включващ над 20 страници, беше получен в деня на заседанието на Постоянната комисия по спорт, припомня BurgasNews. Именно големият обем от приложени документи отложи разглеждането му от комисията за следващата седмица.

Трикратният световен и европейски шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев изпрати сигнала и до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, кмета на Бургас Димитър Николов и до Комисията по спорт към ОбС-Бургас.

В него бившият президент на Българската федерация по вдигане на тежести и бивш вицепрезидент на Европейската визира Георги Марков. Трикратният световен и двукратен европейски шампион е назначен в СУ „Юрий Гагарин” като учител по спорта вдигане на тежести. Според Антон Коджабашев обаче Марков не отговаря на изискването на закона, тъй като има пожизнена забрана да упражнява спорта вдигане на тежести.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви