Чакаме грипа през януари, удрят ни 2-3 вируса

Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември

0
52

Вирусът „Мичиган“ се очертава като класически протичащ и не се очакват изненади. Това каза главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, който сподели още, че грипът ще ни атакува в края на януари и човек трябва да бъде внимателен с него.

Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. По думите му не са много хората, които имат изградени антитела срещу „Мичиган“ и това му дава възможност да зарази повече хора, ако не са имунизирани, но няма как да повлияе на обществения имунитет. Освен него може да ни атакува и „Хонконг“, който е познат от миналата година.

Според д-р Кунчев в момента преобладават риновирусите, които са много разнообразни с няколко десетки щамове. Няма данни засега за засечени грипове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия по отношение на Мичиган“. Обикновеният пациент не може да разпознае кой вирус го атакува, обясни той.

„Над 90% случаи като усложнения са тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60,65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите. „Хонконг“ се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него най-силно изразено е общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2,3 дни. Не засяга определена група хора. Най-засегнати са децата и хората над 60-65 год“, каза пред БНТ д-р Кунчев.

Експертът отрече схващането, че повишеният пример на витамин С намалява риска от вирус, а като цяло ваксините дават най-голяма гаранция. Той наблегна още, че изключително важно е избягването на видимо болни хора, защото при грипа хващането може да стане много лесно само от кашлица и кихане.

Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември. „Една ваксина предпазва не повече от година, година и половина“, каза още той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here