България служи за логистична база, тя е транзитна точка за членовете на терористичните групировки и опасност за националната ни сигурност има“, посочи в студиото на „България сутрин“ експертът по сигурност проф. Боян Чуков.

Сириец с двойно гражданство, който живее в България от 2008 г., бе арестуван с обвинение в тероризъм. Според информацията той се е присъединил към групировката през лятото на 2013 г.

Прокуратурата смята, че там той е взел активно участие в бойни действия, като е имал ръководни функции. При претърсването му е открит автентичен, според разследващите, документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, който удостоверява принадлежност към организацията. Попаднал в полезрението на службите заради разследване за производство и разпространение на тютюн за наргилета.

„Това, че членовете на терористичните групи избират България за „почивна база“ поставя една много лоша оценка на страната ни, тъй като сочи за високото ниво на корупция. В началото на годината излезе една монография на френски език, озаглавена „Балканите: База на джихадистите в Европа“, а в българските медии все още се задава въпросът дали националната ни сигурност е застрашена“, каза още експертът.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Акрам Наюф, Асоциация „Свободна Сирия“ заяви, че задържаният сириец заплашва и сигурността на хората, и световния мир. „Българските служби трябва да вземат по-сериозни мерки“, категоричен бе той,

Разследването е под надзора на главния прокурор Сотир Цацаров. Освен лидера на групата – за нелегалния тютюн са задържани още 2-ма души, а във вторник Апелативният специализиран съд е оставил обвиняемите за постоянно в ареста.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви