Кандидатът на Франция Одри Азуле беше избрана за следващия генерален директор на ЮНЕСКО след Ирина Бокова.

Изпълнителният съвет на организацията предпочете с 30 срещу 28 гласа Азуле, която е бивш министър на културата, пред съперника й от Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари.

Сега решението трябва да бъде подкрепено от 195-те страни членки на ЮНЕСКО на 10 ноември.

Представител на Франция се избира за шеф на ЮНЕСКО за втори път. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

Първоначално кандидатите за поста бяха от девет страни, като още преди първия тур на гласуването Гватемала и Ирак се отказаха от участие. В хода на следващите турове отпаднаха представителите на Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан. Преди днешния, финален кръг отпадна кандидатът на Египет.

Одри Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният баща Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одри Азуле стана съветничка на вече бившия президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 – 2017 г. бе министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − twelve =