Град Ракка, столицата на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, е напълно освободена от екстремистите, предава ТАСС, позовавайки се на информация от арабски телевизионен канал, съобщава „Фокус“.

Според неговата информация, остатъците от джихадистите са се предали на отряди на въоръжената коалиция „Сирийски демократични сили“ (СДС), съставена от кюрди и араби.
Щурмът на Ракка започна на 6 юни. Поддръжка на СДС от въздуха оказваха Военновъздушните сили на международната коалиция, оглавявана от САЩ.

Всички сирийски членове на терористичната групировка „Ислямска държава“ са напуснали в събота град Ракка заедно със семействата си, съобщават от Сирийската обсерватория за човешки права, цитирани от АFP. Сред международните бойци на организацията също тече подготовка за бягство от града. Член на градското управление е съобщил, че голяма част от ислямистите са се предали на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които бяха в процес на превземането на града от „Ислямска държава“. Не се съобщават условията за капитулацията.

Поне 100 бойци на „Ислямска държава“ са се предали на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили през последните 24 часа, предава и Reuters. Членовете на терористичната групировка са били „премахнати“ от град Ракка в последствие, съобщи в събота говорител на подкрепяната от САЩ военна коалиция. Той обаче заяви, че все още предстоят тежки боеве в следващите дни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви