Руският електромопед

За уникалната машина съобщи на страницата си във Фейсбук шефът на държавната корпорация РОСНАНО Анатилий Чубайс. Тя се казва UJET и е дело на новосибирската компания OCSiAl (Оксиал), чийто акционер е РОСНАНО. Създателите на този електромопед го наричат смартджет. И според тях това е принципиално ново, невиждано досега и най-съвършено персонално транспортно средство в света.

Основната дейност на новосибирската фирма е производството на едностенни въглеродни нанотръбички за различните области на икономиката. Но за използването им се очакват по-добри времена. UJET е първият мащабен опит за търговска реализация на нанотръбите. Те се използват широко в конструкцията на смартджета, в карбоновия му корпус, в акумулатора и дори в гумите.

Благодарение на лекия и здрав иновационен материал масата на сгъваемия електромопед е само 40 кг. Най-тежкият елемент на конструкцията е акумулаторът. Той е обединен със седалката. Сваля се лесно и може да се влачи като куфар с колела, за да се закара в офиса или в къщи за зареждане. Капацитетът на акумулатора ще се определя от клиента при закупуването на машината. Вариантите са два, осигуряващи 70 или 150 км с едно зареждане.

Седлото-акумулатор е едновременно с това и преносима аудиосистема – корпусът играе ролята на резонатор, може да свири като клаксон, да симулира звук от ауспуха на Ferrari или просто да свири харесвана от ездача мелодия по време на движението.

Електродвигателят с мощност 4 кВт (5,5 к.с.) е монтиран в задното колело, а максималната скорост е ограничена на 45 км/ч. Окачването е условно торсионно с гумено метални шарнири. Свръх леките гуми с нанотръбички осигуряват подобрено в сравнение с традиционните гуми сцепление на мокър път и могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят по желание на клиента а не само в черен.

Приборното табло е мощен смартфон с 4-ядрен процесор и вграден видеорегистратор, свързан към интернет. Ключът на мопеда е всъщност смартфонът на собственика – с помощта на специално приложение той ще може да го задвижва и дори да го дава под наем, получавайки допълнителен доход.

Мястото на производството не се посочва, но понеже основната клиентела на иновационния мопед се очаква от Обединена Европа, то той ще се прави от дъщерната фирма със седалище в Люксембург UJET Vehicles. Дизайнът на машината е разработен в Италия, а за инженеринга са отговаряли немски специалисти.

Плановете са за годишно производство на 32 000 машини, а на сайта на компанията вече е активен конфигуратор и се приемат предварителни поръчки в размер на 850 евро. Минималната цена на смартджета с батерия за 70 км пробег е 8690 евро, с тази за 150 км 9890 евро.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви