Партията Македонски алианс за европейска интеграция /МАЕИ/, като единствена македонска партия, която защитава интересите на македонския народ в Албания, приветства приемането от страна на законодателната комисия в албанския парламент на законопроекта за защита на националните малцинства в Република Албания, но е дълбоко огорчена и протестира заради включването в закона и на българското малцинство след заплахите на България, че ще наложи вето на членството на Албания в Европейския съюз, съобщи агенция МИА.

„Признаването на „несъществуващото българско малцинство“ в областите Преспа, Голо бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството“, се казва в реакция на МАЕИ, която представи пред медиите в албанския град Корча генералният секретар Васил Стерьовски.

В реакцията на МАЕИ се казва, че според историческите факти и преброяванията на населението през годините в Албания нямало българско малцинство. Такова малцинство съществувало само в главите на българските власти в София. Македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана, твърди МАЕИ.

Очаква се да днес да бъде гласуван законопроектът за защита на националните малцинства в Албания, в който бе включено и българското национално малцинство.

БТА

1 КОМЕНТАР

  1. От кога признаването на едно малцинство е престъпление срещу човечеството? Какви са представителите на тази партия, че да казват къде какви малцинства има и кои какъв е. Да се смяташ за македонец е като да се смяташ за комунист, анархист, веган, металист, чалгар и др. подобни. Да признаеш македонски народ е като да признаеш националност комунист, анархист, хомосексуалист, травеститит и др. Съвременна македония е измиследна от комунистите, както и така нареченият македонски език и народ. След втората световна война започва реализацията на тази комунистическа измислица, съпроводено с много насилие и убийства. Създаването на Югославската република Македония заслужава да се признае, като престъпление срещу човечеството, а не признаването на едно доказано малцинство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × 5 =