„Всичко или нищо“ е постановката, която събира на една сцена Ирини Жамбонас, Лилия Маравиля и Христо Шопов. Спектакълът бургаските зрители могат да гледат на 13 октомври от 19:00 часа в зала НХК. Режисьор на постановката е Лиза Шопова. Театралното представление е част от пилотното издание на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест.

Звездата на Ирини Жамбонас, изгрява още когато тя е на 16г. с емблематичния филм на Николай Волев „Маргарит и Маргарита“. „Бях част от театралното студио на Филип Трифонов“ – разказва тя. „Той е моят пръв учител в актьорската професия. Беше споменал моето име на режисьора, за ролята на Маргарита. Извикаха ме на пробни снимки и нещата се получиха. Семейството ми ме подкрепяше абсолютно. Винаги сме се разбирали страхотно“ – казва тя.

От тези години, датира приятелството ѝ с Христо Шопов, който играе ролята на Маргарит. Близки ѝ стават и сестрата на Христо Шопов – Лиза и неговата партньорка от „Индиански игри“ на Иван Андонов и състудентка на Лиза в „Златния клас“ на проф. Азарян – Лилия Маравиля, с която по-късно Ирини Жамбонас играе в изключително успешния сериал „Връзки“. Четиримата се събират заедно, за „Всичко или нищо“. Пиесата Лиза Шопова написва специално за тримата актьори. За Христо Шопов и Ирини Жамбонас, това е пръв общ проект 28г. след „Маргарит и Маргарита“.

„За мен, истинското събитие в тази пиеса, е Лиза“ – казва Ирини Жамбонас. „Нейно е майсторското водене в правилната посока и умението да работи фино, в детайл. Ролите са написани за нас, но разбира се, не става дума за истинските „нас“. Ние се превъплътяваме в персонажите. Няма нищо по-особено от този процес. Пътят, който винаги се извървява е еднакво труден и отговорен. Мисли се конкретно за сцените и пиесата и резултатът е налице“ – обобщава тя.

„Всичко или нищо“ е предизвикателство като работа. Киното и театъра са коренно различни изкуства, така че общата ни творческа задача с Христо Шопов този път е друга. След изминалите години, всичко е интригуващо. Вече сме по-осъзнати и всеки има своите натрупвания. Всички сме силни характери, говорим на един език и сме една кръвна група. Сцените се случват спонтанно. Много е интересно, когато имаш допълвания с хора, които обичаш и мислиш в една посока с тях. Комбинацията е печеливша за всички, но в никакъв случай не бих казала, че е лека или лесна“ – казва Ирини Жамбонас. „Единствената разлика е, че си по-спокоен и ти е по-приятно, защото знаеш, че играеш с колеги, с които те свързва еднакъв вкус и приятелство. Работи се много по-задълбочено и любопитно. Различния разбира се – винаги има.“

Позицията и за „обличането“ и „събличането“ на персонажите, е следната: „Всеки актьор си има собствен механизъм за влизане и съответно излизане от роля. Понякога, това се случва по-лесно, друг път са необходими повече усилия. Различно е.

Актьорството е професия и всеки, който я упражнява, трябва да може да се отстранява от персонажа“ – казва Ирини Жамбонас.

После, говорим за текстовете и хората зад пиесите и филмите. „Има такива текстове, които веднага те хващат. Други – не толкова. Изключително важен е и екипът на дадена продукция. Факторите, от които зависи крайният продукт са много. Най-трудно е всички да са оптимални. Понякога, налице са всички предпоставки за отличен резултат, но нещата пак не се получават. Няма как всичко да е идеално – все пак работим с душите и емоциите си“ – казва Ирини Жамбонас.

„Всяко ново нещо ти се струва най-сложно и непостижимо. Всичко друго отива на заден план и избледнява. Акцентът е върху момента“ – казва тя. Сходно е виждането ѝ и за отличията, които получава, сред които са две награди АСКЕЕР и два ИКАР-а : „Те са емоция в момента, когато ги получаваш. После – мигът преминава, усещането избледнява и отново се връщаш в обичайното русло на живота и тръгваш напред, по пътя към следващото представление, роля, връх. Важно е как продължаваш“ – заключава темата тя.

Почивка и спокойствие намира в разговорите с приятели, семейството, пътувания по света и у нас. „Пътешествията са нещо много красиво и важно за човека. Там, се срещаме с новото и различното“ – казва на сбогуване Ирини Жамбонас.

Голямата ни актриса, от години определят като бунтар. Това, явно е мека дефиниция, за силен човек с ясно изразени характер и лична позиция. Когато не може да се определи категорично от някоя страна на нещо, лесно казва „не знам“: „Била съм и-и. Не мога да се определя само като едното“.  Ирини Жамбонас не наднича от страниците на пъстрите, пълни с реклами списания. Няма да я откриете, потънала в small talk с някоя актуална водеща – нито пък на поредното лъскаво събитие. Тя има свое виждане за живота, което следва последователно, с хъс и настървение достойни за уважение. Чудесно е, да не те е страх от избора. Да го виждаш като висше благо, което ти дава право да караш кораба си уверено, без нужда от нечии наставления, без да се влияеш от подводните течения и камъни. Отговорността, произтичаща от изборите ни не е приоритет на всеки. Ирини Жамбонас я носи уверено, с достойнство и гордост, все едно е царска мантия, докато устремено върви напред към поредната си цел.

Вижте една дама, която не се страхува от предизвикателствата: Ирини Жамбонас, в компанията на също толкова емоционално наситените Лилия Маравиля и Христо Шопов, във „Всичко или нищо“ на Лиза Шопова, на 13 октомври, от 19:00 часа, в зала НХК Бургас.

Ирини Жамбонас завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов.“ Учи в класовете на проф. Надежда Сейкова и проф. Здравко Митков. Филмографията и включва заглавия като: „Пансион за кучета“, „Ярост“, „Другият наш възможен живот“, „Суфле д’аморе“, „Кратка история“, „Военен кореспондент“ и други. Телевизионни продукции с нейно участие са „Недадените“ и изключително успешният „Връзки“. Театралните постановки, от които тя е част също са многобройни – „Макбет“, „Антигона“, „Казаларската царица“, „Разбойници“, „Тит“, „Професията на мисис Уорън“, „Напразни усилия в лятна нощ“, „Поручик Бенц“, „Женско царство“, „Под контрол“, „Недоразбраната цивилизация“, „Заминавам“, „Човекоядката“ и други.

Актрисата е носител на две награди Аскеер – за поддържаща женска роля през 2005 за ролята на Маша в „Чайка“ от Антон П. Чехов и в същата категория през 2014 за ролята на Ирина в „Заминавам” от Алексей Слаповски. Актрисата има и две награди Икар – за главна женска роля за Клара в „Хубавата Клара“ през 2002г. и за главна женска роля в „Канкун” през 2011г.
Сред другите ѝ отличия са:
Награда за женска роля на Фестивал на Студентските театрални празници – Братислава (Словакия) за Наталия Степанова в „Предложение“;
Награда за женска роля на фестивал „Нова българска драма – Шумен 2003“ за Елена в „Поручик Бенц“;
Награда за женска роля на фестивала „Златната ракла 2001“ Пловдив;

Филмът „Посоки“ на Стефан Командарев, в който Ирини Жамбонас си партнира с Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Васил Банов, Стефка Янорова, Юлиян Вергов, Георги Кадурин и други актьори, е сред селекцията на 70-ото издание на международния филмов фестивал в Кан. Лентата получава и специалната награда на журито на филмовия фестивал в Сараево.

Билети на касата на НХК.
Работно време: 10:00 – 18:00 часа, без събота и неделя.

Моля, позвънете за повече информация и
закупуване на билет на телефон: +359 894 898 098
Официален уеб сайт на фестивала: www.portprim.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eighteen + twenty =