Турция подкрепя суверенитета на Украйна и не признава „незаконното анексиране” на Крим. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган след среща с украинския си колега Петро Порошенко в Киев, предаде РИА Новости.

„Аз още веднъж уверих Порошенко, че Турция продължава да поддържа суверенитета на Украйна, териториалната й цялост, включително и Крим, както и политическата консолидация”, подчерта той. Ердоган допълни, че по време на срещата са били договорени общи действия в сферата на сигурността в черноморския регион.

Часове по-рано НАТО, от което Турция е част, а Украйна има желание за присъединяване, обяви, че ще засили присъствието си в черноморския регион с още войници, самолети и кораби. Причината е засилващото се влияние на Русия след окупацията на Крим.

Междувременно, турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че смятаната за сигурна сделка за покупка руски зенитно-ракетни комплекси С-400 може да пропадне.

„Путин ни заяви, че можем да предприемем действия за съвместно производство, така технологиите ще бъдат актуални. Ако обаче се окаже, че в Русия не са съгласни на това, можем да сключим споразумение с друга държава”, е заявил той в интервю за в.”Акшам”, цитирано от онлайн изданието на „Взгляд”.

Първият дипломат на южната ни съседка е посочил, че макар нуждата от съвременен ЗРК да е сериозна, при „настроения против Русия” вътре в страната ще се търси друг вариант. Такъв има в лицето на американския комплекс „Пейтриът”, към който, според медийни публикации, Анкара продължава да има интерес.

бТВ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two + 15 =