Страната ни е на пета позиция в Европа по затлъстяване на децата. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО) относно храненето, физическата активност и затлъстяването сред децата, пише Нюз.БГ.

Доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването заяви пред БНР, че националното проучване за храненето индикира значително нарастване на затлъстяването при децата до 5-годишна възраст.

Проучването на СЗО обхваща негативните тенденции при навиците на хранене при децата у нас, както и физическата им активност. Според данните от анализа при децата у нас се наблюдава увеличена консумация на захарни изделия и напитки, както и висока консумация на мазнини и готварска сол. Между негативните тенденции попадат и ранната употреба на алкохол, ниската консумация на полезни храни като кисело мляко, риба, както и плодове и зеленчуци.

Статистиката показва още, че страната ни е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко. Българите също така приемали два пъти и половина повече готварска сол от здравословните количества.

Относно физическата активност на децата стана ясно, че българчетата прекарват до два пъти повече време пред телевизора и компютъра от връстниците си от Холандия и Белгия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 1 =