Шантавите богове са луда работа

Старите религии имали много богове. Светът бил непознат и страшен, точно и поради тази причини хората имали божества, на които да се прекланят почти за всичко. Когато виждали страховитите гръмотевици в небето, древните започвали да се прекланят на бога на гръмотевиците.

Практиката обаче не спира само с мощните природни явления, които можели да променят живота в стихията си. Постепенно хората започнали да почитат някои божества, които се грижели дори и за дребни неща от бита.

Така някои религии се развили дотолкова, че следовниците им трябвало да наизустят буквално стотици божества. Някои от тях били повече от откачени и дори смехотворни.

В римската митология имало култ към лари и пенати – божества, разделени вътрешно на обществени и домашни. Те покровителствали даже дреболиите от бита на древните римляни. Но боговете, които следват по-долу считаме за уникални по своята откаченост. Убедете се сами.

Саехримнир – Бог на вечния бекон

Викингите знаели, че религията им няма да е пълна, ако нямат бог на бекона. Точно и затова в нея се появил Саехримнир – зловещото божество на бекона, чието месо е най-вкусно в цялата вселена. Митологията разказва, че огромният глиган бил прокълнат от Один да има вечен живот. Въпреки това, една нощ група пияни викинги го уловили и, както се полага, сготвили го на бекон. На сутринта обаче прасето се съживило, за да бъде убито отново вечерта. Това е ужасен живот, но в света на викингите това е цената, която плащате заради това, че сте вкусни;

Матшишкапеу – Бог на пръдните

Според традиционните вярвания на индианците Ину духовете говорят на живите. Някои говорят чрез барабани, други идват при нас в сънищата. Един от тях, Матшишкапеу, ни говори чрез пръдни. Божеството говорило с голяма честота, особено на мъжете, когато те са сами – без да има жени около тях. Те смятали, че с всеки изпуснат газ Матшишкапеу им дава важно съобщение. Внезапното изпускане изисква незабавен превод, затова индианците се допитвали до шамана на селото да разберат какво иска да им каже божеството;

Шочипили – Бог на гей проститутките

В много религии има богове на хомосексуалността, но само ацтеките имали нужда от малко по-конкретен. За тях не било достатъчно да имат само божество на хората с влечение към техния пол. Те почитали Шочипили – божеството, което пазело гей мъже, които правят секс за пари. Въпреки че божеството било наричано още Принца на цветята, около статуите му атцтеките засаждали психотропни гъби и омайващи растения.

Глобалния пантеон на тоалетните богове

В почти всички древни религии има богове на акането. В Япония например има десетки божества и духове, насърчаващи тези естествени биологични процеси. Китайците почитали Зигу, богинята на акането. Жените рисували нейни изображения в тоалетната, като в замяна очаквали тя да им отговаря на въпросите, докато те давали своята дан в развитието на култа към нея.

Вавилонците почитали бог Шед Бет Кса – отмъстителен бог на тоалетната, който наказвал с епилепсия всеки, който се осмелявал да прави секс в близост до тоалетна. Римляните имали двама подобни богове – Стеркуилинус – бог на оборския тор, и Клоачина – богиня на канализационната система.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви