Стандартът на живот в Бургас е близо 3 пъти под този в София.Това съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат. В столицата брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС).

Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни.

Разликата с Бургас е голяма, защото според изчисленията на Евростат нивото в Бургас е едва 39%, което ни нарежда след градове, като Стара Загора, Варна и дори Габрово. Бургас е под средното ниво за страната, което е 47%. Трябва да се отбележи, че това е най-вече заради огромната разлика между София и останалите градове в страната.

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 г. Силистра, Сливен и Перник например са посочени като най-бедните области с ниво 23% от средното за ЕС (и при 102% за София).

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви