След чувствителното затопляне, което ще напомни за лятото и днес, вечерта ще настъпи рязка промяна на времето. Около обяд от запад-северозапад облачността ще се увеличи и привечер в северозападните райони ще започнат валежи. През нощта срещу събота те ще обхванат цяла Западна България и ще се усилят.

Тогава и ще започне рязкото застудяване. Причината за него е, че вятърът ще увеличи скоростта си и ще се обърне, ставайки северен. След дъждовната нощ, в събота ще е облачно и валежите ще продължат. На места те ще са интензивни и придружени с гръмотевици. В западните части на страната през деня температурите ще достигат максимум до 8-10 градуса, а в югоизточните – 16-18.

В нощта срещу неделя ще падне сняг на местата с височина 700-800 метра. От Пътната агенция предупреждават шофьорите да не тръгват с летни гуми, ако им предстои да минат през някой от планинските проходи.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през следващите дни през планинските проходи да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Проходите на височина над 500 м, на които се очакват снеговалежи, са: „Петрохан”, „Троянски”, „Шипка“, „Републиката“, „Ришки”, „Айтоски”, „Котленски”, „Дюлински”, „Твърдишки”, „Обзорски”, „Печинско”, „Вратник”, „Превала”, „Предел”, „Рожен” и „Пампорово”.

Пътноподдържащите дружества имат дежурни екипи и са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви