Експозиционен център „Флора“, Бургас е мястото, където ще се проведат събитията в четвъртия ден от Порт Прим Арт Фест. На 12 октомври (четвъртък), в 17:00 часа стартират симултантно общо три срещи с творци.

Първите две, са посветени на поезията. Очаква ви литературно и творческо представяне на Иво Рафаилов и неговите „Изброими изкушения“ и Йорданка Белева и „Пропуснатият момент“. Авторите ще представи носителят на награда „Рицар на книгата“ за представяне на българската книга в медиите – журналистът и поет Силвия Чолева.

Иво Рафаилов е роден в Бургас. Работи като графичен дизайнер на свободна практика и редактор в списание “Съвременник”. Носител на награди за поезия и фотография. Участник в общи изложби в Ню Йорк, Лондон, Кордоба, Москва и София. Автор на „По пътя на покоя” (1996) и „Изброими изкушения” (2013). През ръцете му са минали немалко корици за книги – включително на български поети.

Йорданка Белева защитава докторат за информационните възможности на библиотеките в европейските парламенти. Носител е на първи награди за поезия и проза. Нейни текстове са  публикувани на английски, немски, хърватски, чешки и арабски езици. Автор е на стихосбирките „Пеньоари и ладии“ (2002), „Й“ (2012) и „Пропуснатият момент“ (2017), както и на сборниците с разкази „Надморската височина на любовта“ (2011) и „Ключове“(2015).

Третата среща във „Флора“-та, част от Порт Прим Арт Фест, е с изложба графики и арт – книги на визуалния артист Борис Праматаров. Завършил е магистратура по графичен дизайн в Кралската академия за изящни изкуства в Гент, Белгия. Има няколко самостоятелни изложби – в София, Брюксел и Белград и участва в много групови изложения – в Париж, Виена, Ню Йорк, Марибор, Дижон и други. Негово дело са арт-книги, издадени от български и чужди издателства. Творби на Борис Праматаров са публикувани в Ню Йорк Таймс, Де Стандарт (Белгия) и др.  Първият му анимационен филм е от 2015г. Комиксът му „Кратка история за Комуникацията“ печели престижната първа награда на Fumetto International Comix Competition, Люцерн, Швейцария, 2017.

Входът за всички събития на Порт Прим Арт Фест на 12 октомври е свободен.

Пилотното издание на фестивала на изкуствата е с патрон голямата ни актриса Цветана Манева. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков. Организатори и домакини са община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец.

За повече информация: +359 877 850 001 | info@portprim.bg

Официален уеб сайт на фестивала: www.portprim.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви