Университетите у нас да бъдат намалени от 52 до 10, а финансирането за тях да бъде двойно. Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации, които бяха представени от Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас. Препоръката е дадена с мотива, че системата от висши училища и научни организации у нас е много фрагментирана.

„Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад – колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва той на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, пак мармаладът ще се разстеле тъничко“, коментира проф. Соте. Според него България трябва да се справи с фрагментацията сега, защото останалата част от света вече се глобализира в научната сфера, като препоръча страната ни да следва естонския и датския модел. Така например в Дания висшите училища били редуцирани от 30 на 8. Експертът добави, че според неписания стандарт на един университет да се падат 1 млн. жители, в България е най-добре броят на вузовете да се ограничи до осем.

„Четири университета могат да бъдат изследователски и 4 – предприемачески. Един академичен вуз, който да набляга на следдипломните степени, би могъл да бъде създаден от БАН, а друг – селскостопански университет – от Селскостопанската академия, т.е общо 10 за страната ви“, обобщи проф. Соте Той обясни още, че България била шампион по брой научни институции на глава от население.

Монитор

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви