Екипите на Спешно  отделение на УМБАЛ Бургас изпратиха летния сезон с  14 834 прегледани пациенти. От 15-ти май до края на септември в  Противошокова зала и четирите кабинета на отделението:  ортопедичен, педиатричен, терапевтичен и хирургичен е преминал цял един малък град.

За лекарите най-натоварен е бил месец юли, когато само в Противошокова зала медицинска помощ е оказана на 1346 души. Пациентопотокът бележи лек спад едва след средата на септември.

„Това лято имахме много травматични случаи на блъснати пешеходци, пострадали в катастрофи, пациенти с травми, получени след употреба на алкохол, както и на пациенти с прекаран инсулт. Височинните травми бяха значително по-малко. Това, което наблюдаваме,  е,  че в началото на месец септември се увеличи броят на хората с алергични реакции след ужилванe от оси, пчели и стършели“, заяви началникът на Спешно отделение д-р Здравка Инджова.

Тя сподели, че в отделението вече имат готовност за посрещане на приближаващата грипна вълна. „Имаме ясно разписани алгоритми за поведение при спешни фебрилни състояния – септичен шок. В рамките на 30 минути пациентите трябва да бъдат обработени“, поясни д-р Инджова.

От  Спешно отделение отбелязват, че това се отнася за критични състояния, които застрашават  живота. При начални фази на заразяване с грип, пациентите трябва да се обръщат към личния си лекар.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви