Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий, коментира вчерашния референдум за независимост в испанската автономна област руският политолог Екатерина Черкасова, цитирана в „Газета“.

Секциите са запечатани, урните – иззети, блокирана е електронната система за броене на гласовете. Нещо повече, доколкото е блокирана, един човек може сега да обикаля секциите и да гласува безброй пъти. Това вече не може да се нарече референдум – само обикновено допитване, обяснява тя.

„Борбата на каталунците за независимост предизвика, включително в западни медии, асоциации с кримския проблем“, напомня изданието анексията на украинския полуостров от Москва през март 2014 г. след операция на руски специални сили и референдум за присъединяване, оспорван от Киев и Запада.

Каталунските събития няма да променят отношението на Европа към проблема с Крим, прогнозира руският аналитик Фьодор Лукянов. „Двете теми изобщо нямат връзка от тяхна гледна точка (. . .) Защото те смятат кримската ситуация за военна намеса, а тук нещата стоят другояче“, казва експертът.

„Резултатът от вота естествено няма как да бъде признат – референдумът не отговаря на никакви критерии за свободно и честно гласуване, но същевременно това нищо не означава, защото властите на Каталуния ще се позоват на народната воля – разсъждава събеседникът на „Газета“. – Започва остър политически сблъсък. Силовият метод не решава нищо. ЕС е в ступор – той не може да подкрепи Каталуния, нито пък обаче и безумните действия на Мадрид. В Европа кажи-речи ненадейно избухна сериозна политическа криза.“

Според Черкасова каталунските власти може да провъзгласят независимост въз основа на вота, но без да постигнат желаните последици. Мадрид може да прибегне до мерките, предвидени в конституцията за защита на общодържавните интереси – да обяви извънредно положение, да изпрати каталунското правителство в оставка и да организира там предсрочни избори.

Няма никакъв шанс страните да се споразумеят, „при това каталунското правителство постави политическата си съдба в зависимост от референдума – те вече няма как да свият встрани от този път“, казва Черкасова. Затова по думите й нещата вървят към разпъждане на местното правителство.

„Изумен съм от действията на Мадрид“, посочва Фьодор Лукянов, напомняйки, че според анкетите мнозинството каталунци не са искали независимост. „Защо му е на Мадрид да прави тоя цирк, който, обратно, настройва населението на Каталуния по съвсем друг начин?“, пита се той.

„Това ми напомня последните съветски години и реакцията на съветския център в отговор на сепаратистките процеси в периферията. Знаем как приключи това“, добавя експертът.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви