Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде АФП. Говорителят на правителството Жорди Турул отчете, че в референдума са участвали над 2,2 млн. души и 2,02 млн. са гласували за независимост.

Гласували са около 42,3% от общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул. Бюлетина с „не“ са подали 7,8 на сто от гласувалите (176 хил.), празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.
Полицията е запечатала насила 400 секции.

„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул, цитиран от ДПА. Според каталунското правителство допитването трябва да бъде признато за легитимно. Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в тържествено обръщение към хората, че каталунците сами са извоювали правото да имат независима държава и че до няколко дни ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент.

Испанският премиер Мариано Рахой обаче бе категоричен, че Каталуния не е успяла да проведе референдум, а народът е бил подлъган. Рахой нарече допитването стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичността, както и „път, който не води никъде“.

Той каза, че иска свикване на Конгреса и всички парламентарни групи да вземат решение как ще се действа оттук нататък. Той защити действията на националната полиция и каза: „Направихме каквото трябваше, изпълних задълженията си. Законът и само законът е най-важен от всичко. Натежа демокрацията“.

Резултатите от гласуването бяха обявени на площад „Каталуния“, където имаше празненство. Според специалния пратеник на bTV Рада Домусчиева обаче са се събрали много по-малко хора от очакваното – около 1000, вместо 20 хил.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two + eighteen =