Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас.

По време на конференцията „Национална компания индустриални зони“ показа възможностите за инвестиции пред над 300 турски бизнесмени, пише „24 часа“.

Компании от секторите на леката и тежката промишленост проявили интерес към зоните в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес били направени и за зоната във Видин.

Турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето пък проявяват интерес към възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Турският бизнес обръща особено внимание на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар.

Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от 20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 г. стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът – с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

Заради засиления интерес на турския бизнес НКИЗ получи покана да представи проектите си по време на бизнес форум в Истанбул през пролетта на 2018 г.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви