Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение. Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от „Фокус“.

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи. Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила. „Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум“, заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

„Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим“, каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

„Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана“, допълни Мильо. Той остро разкритикува „огромната безотговорност“ на каталунските лидери.

„Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав“, каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота. По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян. По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen − five =