Каталунските власти са установили контакт с ЕС, за да издейства от нея официално осъждане на Испания за това, че е накърнила основните права и свободи на каталунците по време на днешния референдум за независимост. Това съобщи днес на пресконференция в Барселона Раул Ромева, ръководителят на департамента по външните работи на каталунското правителство, предаде ТАСС.

По думите му правителството на Испания е нарушило член 7 от Лисабонския договор, който формулира неприкосновеността на демократичните права и свободи в страните от общността.

Важен момент е и това, че нарушаването на тези права и свободи на каталунците става чрез използването на военизирани полицейски сили – Гражданската гвардия, допълни той. От голямо значение е да се обърне внимание на европейските страни и институциите на ЕС, че е налице нарушение на основни права на европейски граждани, каза Раул Ромева.

Преди това говорителят на каталунското правителство Жорди Турул обяви, че 337 човека са получили наранявания по време на полицейската операция за осуетяване на референдума, обявен за незаконен от Мадрид. Турул обвини директно премиера Мариано Рахой и и вътрешния министър Хуан Игнасио Соидо като отговорни за насилието.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви