Инвестират близо 200 млн. лева в сигурността по линията Бургас-Пловдив

0
98

До средата на октомври НК „Железопътна инфраструктура“ ще обявят търга за внедряването на новите системи за сигурност по жп линията от Пловдив до Бургас, на стойност 196 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на пътуване със скоростен влак в участъка Пловдив – Септември.

Той допълни още, че инвестираните средства за изграждане на новите системи за сигурност са малко над 91 млн. лева по линия на ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г., а „Талес Австрия Гмбх“ са показали изключително високо ниво на изпълнение на проекта. Аналогични системи вече функционират по направлението Пловдив – Свиленград – турска граница.

„Преди около месец приключи изпълнението на проекта за рехабилитация на жп линията от Септември до Пловдив. Това е втората изцяло рехабилитирана отсечка в страната, позволяваща движение на влаковете до 200 км/ч, каза заместник – министърът. Преди модернизацията, разстоянието между двата града с влак се изминаваше за 45-48 минути, а сега времето е намалено до 30 минути, посочи Велик Занчев.

„До два месеца ще влезе в експлоатация и Интермодалният терминал в град Пловдив и мога смело да заявя, че градът се превръща във важен, стратегически, транспортен център за страната“, заяви Занчев. С реализацията на всички пътни и железопътни проекти в района създаваме условия за увеличаване капацитета за обработка на товари и повишаване на конкурентоспособността на българския транспортен бранш, допълни той.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here