Часове преди днешната сесия на общинския съвет на Хасково все още не е ясно дали кметът Добри Беливанов ще присъства на нея, тъй като си удължи отпуска. Двама от членовете на общинския съвет пък говориха пред Нова тв по повод скандала около назначените близки и роднини на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Оказа се, че тези хора две години са били незаконно на работните си места, тъй като не са назначени с конкурс.

Димитър Шалапатов, общински съветник от ГЕРБ в Хасково твърди, че няма никаква шуробаджанащина в града.

„Кметът Беливанов сам абдикира от предизборните си обещания и от програмата на ГЕРБ и именно затова партия ГЕРБ и ние, общинските съветници, решихме да свалим доверие от него – твърди Шалапатов. – През миналата и тази година досега има общо 140 млн. лева инвестиции в община Хасково, които са въпреки него и са осигурени с помощта на депутата Делян Добрев. Това са проекти, които са направени от нашия зам.-кмет Евгени Консулов (б.р. – кума на Добрев) и неговия екип. Така че нещата не са толкова зле, колкото изглежда в очите на някои хора, дори са много по-добре, отколкото при предишния кмет”.

За роднинските назначения в общината той твърди: „Вижте сега – градът ни е малък, ако смятаме, че трябва един кръг от хора, които са в по-близки или приятелски отношения с даден политик, да не участват в работата на общината, значи има някаква дискриминация. Тези хора да не могат да работят, не е нормално. Тези хора пряко не участват в разпределението на парите. Тук пряко отговорен е кметът, а общинският съвет си взима своите решения. Ние, като съвет, даваме пълномощия на кмета и той трябва да изпълнява решенията. Така че служителите в общината, които са близки или познати на г-н Делян Добрев, не могат да повлияят на решенията”.

Светослава Стоянова, от Коалиция за Хасково, обаче твърди, че тази ситуация не е изненада.
„Нека роднинските връзки си ги коментират хората от ГЕРБ. Но е факт, че две години тези хора (б.р. – близките на Делян Добрев) заемат незаконно своите длъжности. Две години в общината не е проведен нито един конкурс, нито за главен архитект, нито за директорите на дирекции, нито за началниците на отдели, нито за секретар на общината. По закон това трябва да стане в 6-месечен срок. И точно, когато тези конкурси трябваше да бъдат проведени, имаше жалби заради манипулации на конкурсите и кметът излезе със заповед за прекратяването на конкурсите, станаха и тези събития и колегите от ГЕРБ свалиха доверието си от кмета.“

Антон Атанасов, от БСП-Хасково, смята, че зад цялата история прозират лични интереси, които с в ущърб на гражданите на Хасково. Той визира факта, че фирми на общинския съветник Даниел Гаргов (шеф на комисията по финанси и съпруг на финансовата директорка и първа братовчедка на Делян Добрев – Даниела Гаргова, финансов директор на общината) печелят обществените поръчки.

„Смятам, че точно Гаргов не участва в тези фирми. Косвено, доколкото разбрах има участие, но след като по закон е казано, че може – няма конфликт на интереси. Все пак аз съм председател на комисията по конфликт на интереси, и ако някой се съмнява, че има такъв конфликт, нека да ни сезира ние ще препратим сигнала и в София в комисията по конфликт на интереси”, защити съпартиеца си Шалапатов.

Той не можа да каже, дали посоченият от Делян Добрев като червен бизнесмен Иван Стаматов, заради когото било свалено доверието от кмета Беливанов, е печелил обществени поръчки в Хасково. „Аз лично не съм проверил това”, каза той.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × 3 =