Лестърският кодекс - най-скъпата книга

Лестърският кодекс“ (Codex Leicester) на Леонардо да Винчи е най-скъпата книга в света. През 1994 г. Бил Гейтс я купува на търг за 49.4 млн. долара, най-високата цена, латена за книга до този момент.

Лестърският кодекс е тетрадка с научни записки, направени от Леонардо да Винчи в Милано през периода 1506-1510 г. Манускриптът се състои от 18 пергаментови листа, изписани от двете страни и образуващи тетрадка от 72 страници. Бележките на Леонардо са написани с неговия собствен „огледален“ шрифт, който може да бъде прочетен само с помощта на огледало. Записките са посветени на различни явления, върху чиято природа е разсъждавал Леонардо: защо свети Луната, как и защо тече водата в реките, откъде се вземат вкаменелостите, от какво се състоят минералите и т.н. Тетрадката съдържа и голямо количество математически пресмятания, диаграми и рисунки.

„Лестърският“ кодекс бил наречен така в чест на английския граф Лестър, който купил манускрипта през 1717 година и го съхранявал дълги години. През 1980 година тетрадката била откупена от наследниците на граф Лестър от нефтения магнат и колекционер на раритети Арманд Хамър. За кратко време в негова чест дори го нарекли Кодекс на Хамър. След неговата смърт през 1994 година Кодексът бил изложен на търг и купен от Бил Гейтс за 49,4 млн долара. По инициатива на Бил Гейтс „Лестърският кодекс“ е гостувал на различни музеи в света, а от 2003 година се демонстрира в Музея на изкуствата в Сиатъл.

Записките в Лестърския кодекс са правени в продължение на 4 години. Върху страниците на тетрадката Леонардо е описал собственоръчно множество опити, наблюдения и изследвания, проведени с вода, минерали, въздух и небесни тела. Тези описания той е събирал през целия си живот и ги е изложил във вид на трактат за структурата и реда в света. Самият Леонардо нарича своя труд „Трактат за водата, земята и небесните дела“. В него Леонардо да Винчи обяснява как и защо възникват и протичат едни или други природни процеси.

Всяка глава в Кодекса започва с обръщение към потомците и убедително обяснение, че светът – това е единен жив организъм. В представите на Леонардо въздухът е „душата“ на планетата, повърхността на земята – нейното „тяло“, а водата – „кръвта“.

10-те най-скъпи книги в света
1. „Лестърският кодекс“ (Codex Leicester) на Леонардо да Винчи
„Трактат за водата, земята и небесните дела“ е нарекъл своите записки Леонардо да Винчи, описвайки опити, наблюдения и изследвания, които е събирал през целия си живот. Този труд на великия Леонардо е известен като „Лестърски кодекс“. През 1994 г. Бил Гейтс го купува на търг на най-високата цена, платена за книга в историята – 49.4 млн. долара.

2. Евангелието на Хайнрих Лъв (The Gospels of Henry the Lion)
Изработено около 1188 г. по поръчка на Хайнрих Лъв, херцог на Саксония и Бавария. През 1983 е продадено на търг в Лондон. Купува го германското правителство за 28 млн. долара.

3. Великата харта на свободите (Magna Charta Libertatum)
Списъкът на основните човешки права, съставен през 1215 в Англия от въстаналите срещу крал Джон барони. Оцелели са 17 копия. Едно от тях е продадено на търг през 2007 година за 24.5 млн. долара. Купува го американският милиардер Дейвид Рубинщайн, съосновател на Carlyle Group.

4. Евангелието на Св. Кутберт (St. Cuthbert Gospel )
Намерено в гробницата на светеца през 1104 в Англия, след почти 698 години е най-старата европейска книга. Книгата, принадлежала на йезуитите, е продадена на Британската национална библиотека през 2011 за 15.1 млн. долара.

5. Книга с псалми (Bay Psalm Book)
Първата печатна книга в САЩ, издадена през 1640 г. Купена е на търг през 2013 година от Дейвид Рубинщайн за 14.5 млн. долара.

6. Книга с молитви на семейство Ротшилд (The Rothschild Prayerbook)
Часослов от около 1505 година, принадлежал на семейство Ротшилд. Продаден е на търг през 2014 за 13.9 млн. Собственикът й пожелал анонимност.

7. „Птиците на Америка“ (Birds of America)
Книгата включва над 400 илюстрации на всички птици на континента, направени през 1820 г. от Джон Одюбън, орнитолог и художник. През 2010 е продадена на търг за сумата от 12.6 млн. долара на лондонския брокер Майкъл Толемаш.

8. „Кентърбърийски разкази“ от Джефри Чосър (The Canterbury Tales)
Първата английска печатна книга е сборник с истории, написани от Джефри Чосър в края на ХІV. През 1998 оригинален екземпляр е продаден на търг за 11.1 млн. долара.

9. Копие на американската Конституция, принадлежало на президента Джордж Вашингтон
Продадено на търг през 2012 г. за 10.2 млн. долара. Заедно с текста на Конституцията е включен и Законът за правата с първите десет поправки към Конституцията (Bill of Rights). Купува го асоциацията Mount Vernon Ladies Association.

10. Първото фолио на Уилям Шекспир (The First Folio)
Книгата е първият сборник с пиеси на Шекспир, издадена 7 години след смъртта му, през 1623г. Запазени са 40 екземпляра, един от които е продаден за 8.2 млн. долара на търг през 2001 на анонимен купувач.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × 3 =