Наложеното административно наказание – глоба от 4 500 лв., на шведския турист, ритнал българска камериерка, все още е тема на коментари, най-често отрицателни. Дори главният прокурор Сотир Цацаров коментира от Брюксел: „Присъдата не е справедлива. Присъдата е унижение за пострадалия и унижение за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи на съдебния състав, който е разглеждал делото“. Според Цацаров, законът задължава съдията да освободи подсъдимия след налагането на глоба. Според него случаят с шведа стои като голяма въпросителна – дали Наказателният кодекс не се нуждае от голяма поправка. Това негово мнение се поддържа и голяма част от обществото, защото законите у нас явно са калпави. Така се налага магистратите да се оправдават. В същото време днес станахме свидетели на поредния рекорд на парламента, който заседава само 17 минути, като и депутатите използваха оправдание, че нямало законопроекти.

Учудващо би прозвучало за мнозина извънредното изявление на председателя на Районния съд в Несебър Евгени Узунов. Наложи се чрез медиите да обяснява, че според Наказателния кодекс шведът Ралф Сундберг е получил максимална присъда за бруталния ритник на камериерката – глоба от 4 500 лв. Магистратът уточни, че след като до момента туристът е неосъждан и, че няма повдигнати материални искове, той се освобождава от наказателна отговорност по чл. 78а от НК и делото се гледа по реда на специфична процедура /глава 28 от НПК/. Именно тя предвижда лицето да бъде освободено от наказателна отговорност и да се наложи административно наказание. Максималната глоба е от 5 хиляди лева.

Според Узунов не се взима под внимание пияното състояние на Ралф, защото „не следва да се наложи наказателна присъда“. Магистратът добави, че би подкрепил бъдеща законодателна промяна в тази посока. Той се присъединява към думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който определи присъдата като унизителна, но също беше категоричен, че законът е такъв и би трябвало депутатите да работят за промяната му.

Несебърският ръководител на съда е категоричен, че България няма как да бъде осъдена за прекараните от Ралф дни в ареста. „В хода на досъдебното производство е преценено, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Това е целта на мярката за неотклонение. Мярката е в рамките на закона, изменена е от съда и се изпълняваше“, уточни Евгени Узунов.

Узунов разкри още, че първоначално съдът в Несебър е върнал делото в прокуратурата за допуснати нарушения в досъдебното производство. Но според магистрата ставало въпрос за техническа грешка, която не се отразява на реда на производството.

В момента тече 15-дневен срок за обжалване на наказанието пред Окръжен съд. В случай, че няма такова, решението влиза в сила. „След това изпращаме присъдата за изпълнение. Централно управление на НАП, отговарящо за чужденците, проверява дали лицето има имущество на територията на страната ни, образува изпълнително дело и го изпращаме в Швеция за изпълнение. Имаме международен договор, по който сме страни. Те са длъжни да го изпълнят, ще го признаят и ще съберем глобата“, уточни механизмът на изпълнение на наказанието Узунов.

Сърдете се на тези, които са в парламента. Защото те трябва да внесат инициатива за промяна в закона, за да се повиши наказанието, за да не се прилага тази разпоредба за освобождаване от наказателна отговорност при този вид престъпления. Това заяви по-рано районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова към лидера на БСП Корнелия Нинова по повод нейно изявление за наказанието, наложено на шведа Ралф Сунберг. Припомняме, че Нинова коментира в социалните мрежи, че иска да разбере името на съдията „унижил достойнството“ и „оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв“. „Искам да знам мотивите му и да го питам – освен закона, какво му говори съвестта“, допълва Нинова и казва, че няма да се съобразява с правилото политиците да не коментират съдебни решения. Евгени Узунов съобщи, че е изпратил в съобщение до Нинова името на съдията и, че не желае да коментира политически изявления.

„След като те създават тези закони, ние ги прилагаме, ние не ги измисляме. Ние не създаваме законите, ние ги прилагаме и изпълняваме. Те трябва да направят законодателни промени и да коментират какво може да се промени в тази посока и в защита на държавата и обществото. А не да говорят кой е виновен и как е виновен. Това е популистко“, каза още Радост Бошнакова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 4 =