Булфарма купуа МЦ III

Общински съвет – Бургас даде разрешение Булфарма ООД да придобие правото на собственост върху Медицински център III – Бургас. Докладната предизвика редици дебати в залата на ОбС, като основно полемиката бе около цената на сградата. В зала бе прието и парите от сделката, в размер на 3,4 млн. лева, да преминат директно за доизграждането на медицински факултет в Бургас.

„Когато прочетох тази докладна се зачудих, защото община Бургас иска да се раздели със сграда, в която могат да се лекуват 70 000 души. Не виждам причина да продаваме сградата без необходимите процедури. Всеки обект в нея може да бъде продаден. Цената уж е 3,1 млн. лева, а отчетната стойност от 4,6 млн. не била реална.

Друг аргумент беше, че поликлиниката вървяла на загуба в размер на 30-40 000 лева. Смятам, че община Бургас може да се позволи подобни разходи, когато се касае за здравето на хората. Нужно е знаем какво се случва с инвентара на МЦ III, както и да дали дружеството ще бъде в ликвидация. Основното ми предложение е цената на сградата, ако изобщо я продадем, да бъде 4,614 млн. лева и тя да бъде обявена за търг“, каза Константин Бачийски от НФСБ-СЕК.

В залата на ОбС се изказа д-р Михаил Тиков, собственик на „Софиямед“. Той сподели, че желае сделката да се осъществи, защото МБАЛ Бургасмед ЕООД и ДКЦ Бургасмед ЕООД се намират обща сграда с Медицински център ІІІ.

„Имаме много общи части. МЦ III направена за доболнична помощ, а нашата част е само болнична. Заварихме сградата в тежко състояние и с много дългове, включително сметки и осигуровки. Имахме задължения към 15 млн. лева. Към този момент Бургасмед е завишила стойностите си 6 пъти, а 1300 пациенти се лекуват при нас на месец. Привлечени бяха редици специалисти от цялата страна.  В областта има остър недостиг на медицински кадри и лекари. Направихме всичко възможно да преодолеем тази криза и в този момент мога да кажа, че в Бургас има много добро развито здравеопазване. Ние сме партньор с УМБАЛ и си помагаме постоянно, включително и по спешните случаи.

В другата част от сградата 70% от кабинетите са празни, а лекарите, които са там сега плащат наем. Ние ги уверихме, че ако вземем сградата те ще останат на местата си и ще ги задържим. Персоналът в Медицински център ІІІ е много малък, а ние искаме да инвестираме в развитието му в медицински области, които в Бургас няма, включително и гръдна хирургия. Направихме необходимото, за да не пътуват хората до Пловдив и София. Закупихме земята, която не е на малка стойност и така нашата инвестиция ще възлиза вече на над 5 млн. лева. Поехме ангажимент и бъдещото развитие не Медицинския факултет, като ние сме готови след 2-ри курс да направим на студентите учебни зали и апаратура“, каза д-р Тиков пред съветниците.

От групата на БСП обявиха, че ще подкрепят докладната, като Евгений Мосинов сподели, че Община Бургас не трябва да бъде лош домакин към инвеститорите.

„Считам, че групата на Булфарма не се нуждае от допълнителна рекламна. Нашата група подкрепя предложението, като да защитаваме обществения интерес не означава само да вдигаме цените, но и да мислим за развитието на медицинската помощ в Бургас. Не продаваме на съсобственик, а на собственик на земята. Данъчната оценка наистина е по-висока, но това се дължи на общите части, но тази грешка отново е наша. Така оценката върви към целите етажи, а не по отделните кабинети. Разноските по сделката трябва да се поемат от купувача. Трябва да има ясното и какво става с дружеството и техниката, свързана с него. Съгласни сме средствата от продажбата да бъде пренасочени към изграждането на медицински факултет. Искаме д-р Лорис Мануелян да направи концепция за бъдещето на МЦ III“, заяви от своя страна той.

Зам.-кметът д-р Лорис Мануелян сподели от своя страна, че от много време администрацията желае да помогнем на бургаското здравеопазването. „За да работи един такъв медицински център са му необходими постоянни инвестиции и средства, с които да се привлекат качествени специалисти. МЦ III няма да бъде закрит, а ще бъде пререгистриран в МЦ 2, на етаж 3, където има свободни кабинети“, категоричен бе той.

Бачийски продължи да упорства за цената и сподели пред съветниците, че не е чул нито един аргумент срещу думите, че сумата е прекалено ниска. „Въпросът с цената остава и трябва да сме наясно, че медицински факултет без 4,5 млн. лева няма как да се получи. Нужни са съответните инвестиции, тази година Община Бургас не е предвидела и една стотинка за него. Явно е, че не можем да открием нужните средства за него“, заяви съветникът от НФСБ-СЕК.

Георги Дражев отправи искане към колегите си за отлагане на гласуването по темата, защото били нужно едно по-сериозно обсъждан. Според него и самата докладна била написана некадърно. Въпреки желанието му, съветниците не подкрепиха предложението за прекратяване и дебатите продължиха.

„Или търг или цена от 4,5 млн. лева“, категоричен бе Ангел Божидаров. „Не продаваме панелка, а сграда със специфични помещения. Данъчните оценки в Бургас са по-високи от действителните пазарни цени“, отговори му Евгений Мосинов.

Кметът Николов сподели от своя страна, че преди 47 години Бургас е имал уникален шанс да се сдобие с Медицински факултет, но тогава ръководството на града е взело решение, че бъдещото е около Нефтхомически комбинат.

„Тогава сме изтървали уникален шанс тук да сме град уникална медицина. В същото време такъв е станал Плевен. От медицина не разбирам, но до мен има един изключително добър лекар – д-р Маунелян, на когото имам пълно доверие. Сградата на МЦ III се построи, но липсата на достатъчно средства се отрази. И това бе причината „Черноморска“ да влезе в зоната на финансов недостиг. Д-р Тиков направи възможно болницата да функционира много добре и погаси дълговете. За Бургас не е драма кой е собственик на МЦ III, а да има нов медицински факултет, които да се обособи като самостоятелен университет.

Въпреки милионите инвестиции в частно здравеопазване в Бургас, анкетите ни показват, че нивото не е толкова високо. А хората се оплакват и от липсата на кадри. Нашата мечта е, че скъпоструващите медицински процедури да се извършват тук, където ще живеят и светилата в медицината. Това е по-важната задача пред нас. Ако не намерим средства за факултет, то тогава съм готов да изтегля търговски кредит, но ще си изпълним обещанието“, заяви кметът.

В крайна сметка предложението на Бачийски за по-висока цена не бе прието от колегите му.  Дори и неговият съпартийник Георги Манев гласува „въздържал се“. Така крайната цена на сделката стана 3,4 млн. лева и сградата ще премине в ръцете на Булфарма.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × one =