Сградата за Медицински факултет в Бургас почти е завършена, остават довършителни работи, като се надявам до Нова година тя да бъде напълно готова. Това сподели зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян.  Той разкри още, че сега администрацията желае да бъдат оборудвани и кабинетите в нея, защото те изисквали по-специфична апаратура.

„В най-кратко време ще обявим процедурите за оборудването и вече да се явим с личен състав, за да може акредитационната комисия да разреши дейността. Много ми се иска това нещо да се случи до следващата година и студените да започнат първи курс. Броят им зависи от държавната поръчка, като е много вероятно да ни разрешат и платено обучение, защото действително има много желаещи“, сподели д-р Мануелян.

Факултетът се намира в двора на университет „Проф. д-р Асен Златаров“. „Това е една стара сграда, която сега се обновява и бива достроена. Отвън е вече довършена“, поясни още той.

Зам.-кметът не скри радостта си от приетата днес докладна за продажбата на сградата на Медицински център III – Бургас на „Булфарма“ ООД за сумата от 3,4 млн. лева. „Една част от парите ще бъде насочена за довършителните процедури на сградата на факултета, а останалата за оборудването. Ще преценим колко ще ни стигнат парите и дали ще искаме от Общински съвет да теглим кредит“, каза още той.

„Смятам, че ОбС взе днес най-правилното решение. Това бе една голяма и важна стъпка, като за нея се искаше и голяма смелост. Ако искаме бургаското здравеопазване да се предвижва напред, не може да се крием зад това, че сградата е общинска собственост. Здравеопазването се осигурява от държавни, общински и частни лечебни заведения. Последните такива вече осигуряват над 50% от медицинската помощ в града. Бъдещето е там, защото частните инвеститори не са толкова затормозени от изискванията и процедурите на държавните здравни заведения, където се взимат най-евтините, но не и качествените апаратури. Частните собствени могат да развиват по-разнообразна медицина, като наемат и кадри, които са се доказали в национално нивото, както и разбира се по-добра апаратура“, коментира д-р Мануелян.

Той допълни, че Общината ще продължава да се грижи за медицинските си заведения. Сега в Бургас имало уникален шанс да създаде медицински факултет. В градове, където липсвал такъв, много трудно можело да има качествено здравеопазване. Младите кадри искали да развиват и в научна дейност. „Ако искаме Бургас да стане един от водещите медицински центрове, то един институт е основата“, заяви зам.-кметът.

Според него МЦ III няма да бъде закрит. „В разговорите ни с „Булфарма“ стана ясно, че те ще разрешат на първи етаж на сградата лекарите да могат да използват безплатно кабинетите, а на другите етажи да има медици, които едновременно да работят в болницата, но и да бъдат консултанти“, завърши той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 + twenty =