Концертната зала „Иван Вульпе“ е архитектурен паметник на културата от 30-те години на XX век, а сградата е част от Бургаската филхармония и е свързана с богатата история на музикалното изкуство в града. Тази традиция има нужда да срещне възможностите на съвременните технологии и инфраструктура в проекта за ремонт и обновяване на сградата. Това сподели Руска Бояджиева, зам.-кмет с ресор „Европейски политики и околна среда“ на Община Бургас, в интервю за infrastructure.bg

Тя коментира и вече извършените проекти от администрацията, в това число тези за музей на съвременното изкуство, музей на открито „Акве Калиде“, както и обновеният Дом за деца, лишени от родителска грижа, „Ал. Г. Коджакафалията“.

„Всеки от тези проекти е с история, и то история, която в живота на града е съпътствана от активен обществен дебат, грижа и дори генериране на идеи. В голямата си част целевите обекти са места за културна и обществена активност и сега и това в най-голяма степен обосновава необходимостта от тяхната реконструкция и дори нов прочит на функции и възможности на използване на пространствата“, заяви  зам.-кметът.

Бояджиева допълва, че комплекс „Акве Калиде Термополис“ е един от големите археологически обекти на Бургас. Функциониращият от няколко години там интерактивен музей сам по себе бик доказателство за потенциала на мястото да се превърне в център за тематичен и образователен туризъм.

„Тези разсъждения продължаваме и по повод на сградата на бившия вече Дом за деца, лишени от родителски грижи, „Ал. Г. Коджакафалията“. Като част от историческата памет на града тя се свързва с името на един от големите дарители и емблематични личности на Бургас. Едновременно с това преобразяването на сградния фонд е своеобразен завършек на процеса на деинституционализация и политиката на общината за предоставяне на модерни социални и образователни услуги. С проекта, който се реализира по ОПРР, бившият дом за деца се превръща в иновативно училище. Заедно с модернизирането на инфраструктурата се изгражда и развива модерна визия и философия за образователния процес, при който ученици, преподаватели, родители и среда си взаимодействат максимално, за да развиват таланти и умения“, завършва тя.

Цялото интервю на Руска Бояджиева вижте тук.

1 КОМЕНТАР

  1. gluposti. Akva Kalida e edno geto kudeto Vetrenskite kusti dori ne sa sanirani.
    Vse edno si vuv Afganistan.
    Akva Kalide e pulen sram, niama nisto interestno tam, dori vodata ne kapi ot cheshmite prez sedmicata.
    Tazi nekadurnica da se uvolni!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви