Уличен в употреба на допинг е бил назначен на работа в СУ „Юрий Гагарин”. Твърдението е на трикратния световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев. Сигналът е изпратен до директора на спортното училище Георги Георгиев, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, кмета на Бургас Димитър Николов и до Комисията по спорт към ОбС-Бургас.

В него бившият президент на Българската федерация по вдигане на тежести и бивш вицепрезидент на Европейската визира Георги Марков. Трикратният световен и двукратен европейски шампион е назначен в СУ „Юрий Гагарин” като учител по спорта вдигане на тежести. Според Антон Коджабашев обаче Марков не отговаря на изискването на закона, тъй като има пожизнена забрана да упражнява спорта вдигане на тежести, както и няма нужната квалификация.

„Преди години Георги Марков като състезател беше уличен два пъти в употреба на забранени стимулиращи средства /допинг/ и има наложена пожизнена забрана да упражнява спорта вдигане на тежести. Считам, че назначението на тази длъжност на човек, уронващ престижа на българския спорт пред света, противоречи на спортната етика и морал.

Българските щанги по света са замесени в редица допинг скандали и най-малко това ни е необходимо такъв преподавател да възпитава и тренира млади спортисти”, пише Антон Коджабашев, който настоява да бъде извършена проверка.

Преди време като общински съветник Антон Коджабашев иска­ше да бъде гласувано предложението му в община Бургас да не се финан­сират клубове, оглавявани от хо­ра, които са били наказвани за до­пинг. То обаче не беше подкрепено.

През м. март тази година клубът на Георги Марков остана без зала, след като същата на стадион „Черноморец” беше отдадена под наем на СКВТ „Черноморец”, с главен треньор Димитър Ковачев, от прокуриста на дружеството Пламен Киряков.

Марков тогава каза пред медии, че Кова­чев го е натопил пред редица хора и институции, че щан­гистите му заплашвали неговата треньорка Марина Анге­лова с изнасилване. „… опа­сяват се, че ще оглавя щангите в Бургас и ще им дръпна баницата… Все още обаче не са мирясали и ис­кат да ме смачкат по всякакъв възмо­жен начин”, беше коментарът на световния шампион.

През декември 2014 г. правителството прие нова Наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност, като основен документ на страната в борбата с допинга.

Целта е да бъде приведена националната ни нормативна уредба в съответствие с най-новите изменения на Световния антидопингов кодекс, които влизат в сила от 1 януари 2015 г. С Наредбата е разширен обхватът от деяния, които представляват нарушения на антидопинговите правила, като в тях се включват и т. нар. „забранени връзки“ на спортист или друго лице със спортно-технически лица, които вече изтърпяват наказания за допингови нарушения. Наредбата за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност се прилага единствено за лицензираните спортни организации и спортистите, които са картотекирани към лицензираните спортни организации

През 2003 г. Георги Марков, Гълъбин Боевски и Златан Ванев бяха извадени от мондиала във Ванкувър заради „физическо манипулиране“ на пробите им за допинг /урината в пробите на тримата е еднаква, т. е. химически изглежда като дадена от един и същ човек/, взети около месец по-рано по време на подготвителния лагер в Асеновград. Гълъбин напуска спорта завинаги, понеже му е второ наказание. Ванев и Георги Марков са наказани за 2 години.

През 2008 г. Георги Марков и още десет български щангисти бяха заловени с допинг, а БФВТ оттегля националния отбор от участие в Олимпийските игри в Пекин. По-късно с отнемане на състезателните права за 4 години са наказани: Величко Чолаков, Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Ивайло Филев, Иван Марков, Иван Стоицов, Гергана Кирилова, Милка Манева и Донка Минчева.

С отнети права до живот са Георги Марков и Алан Цагаев, заради повторно нарушение. На 31 г. Георги Марков се пенсионира. Още преди да го накажат за втори път, подава молба, че се отказва от състезателна дейност и започва да тече пожизнената му олимпийска пенсия от 650 лв. за сребърния медал от Сидни 2000.

Българската федерация по вдигане на тежести е глобена да заплати на Международната федерация глоба от 465 хиляди долара.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви